Gemeente Leiden

Deel Leidse kunstuitleencollectie overgenomen door CBK Dordrecht

Ruim 1000 werken van de kunstuitleencollectie Leiden zijn overgenomen door het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht, dat ook een kunstuitleenfaciliteit heeft. Met de overdracht van dit laatste deel is voor de gehele Leidse kunstuitleencollectie een goede, passende en voor het merendeel openbaar toegankelijke bestemming gevonden.

Kunstuitleen Leiden opgeheven
De kunstuitleen, onderdeel van het Centrum Beeldende Kunst Leiden, is in 2004 na het besluit van de gemeenteraad opgeheven en per 1 januari 2005 zijn de overige taken van het CBK Leiden samengevoegd met die van Stedelijk Museum De Lakenhal. In het afgelopen jaar is voor de kunstuitleencollectie een aantal nieuwe bestemmingen gevonden.

Ook vele andere bestemmingen voor kunstuitleencollectie De Lakenhal heeft een keuze uit de kunstwerken gemaakt voor de museumcollectie. De werken die al in de Leidse gemeentelijke gebouwen hingen, blijven daar hangen en voor het nieuwe gemeentelijke kantorencomplex Het Tweelinghuis is een collectie samengesteld en overgedragen. De voormalige abonnees van de kunstuitleen zijn in de gelegenheid gesteld de door hen geleende werken aan te schaffen en andere kunstuitleeninstellingen zijn in staat gesteld substantiële deelcollecties te verwerven. Ook het LUMC en de Juridische Faculteit van de Universiteit Leiden hebben werken gekocht met behoud van openbare functie. De BKR-werken zijn, indien gewenst, aan de kunstenaars teruggegeven

Nadere informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 51651 18 en (06) 224 394 88.

---- --