Gemeente Schiedam


Koninklijke onderscheidingen voor raadsleden

Tijdens de laatste vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 14 maart werd afscheid genomen van de raadsleden die in de nieuw gekozen gemeenteraad niet meer terugkeren.

Onder hen is een aantal tenminste 3 raadsperioden (12 jaar) raadslid geweest (dus twee maal herkozen).

De volgende raadsleden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw E.D. van Collenburg- in t Hout

Gedurende 12 jaar heeft zij onafgebroken deel uit gemaakt van de gemeenteraad van Schiedam voor de fractie van de VVD.

Ook was zij van 2002 tot heden voorzitter van het presidium van de gemeenteraad na invoering van het duale stelsel.

Haar specialiteit betrof Ruimte en Verkeer, Wonen en Groen.Ook heeft zij twaalf jaar deel uitgemaakt van de raad van de regio Rotterdam.

Mevrouw M.J.E. Ruseler-van Bers

Gedurende 12 jaar heeft zij onafgebroken deel uit gemaakt van de gemeenteraad van Schiedam voor de fractie van het CDA.

Haar specialiteit betrof Financiën en Sociale Zaken. Met name de ingewikkelde materie van de gemeentelijke financiën beheerste ze tot in details.Uiterst vakkundig vervulde ze het voorzitterschap van de zware en voor de stad heel belangrijke commissie Beheer en Middelen.

De heer A. Klepke

De heer Klepke heeft gedurende 12 jaar onafgebroken deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Schiedam voor de fractie van de Partij van de Arbeid.

De heer Klepke was altijd een aanspreekpunt voor de inwoners van Schiedam met name in de wijk Nieuwland. Sinds 1971 tot heden maakt hij zich bovendien zeer verdienstelijk ten behoeve van het jongerenwerk in Schiedam.

De heer M. Engin

De heer Engin is zelfs 20 jaar onafgebroken lid geweest van de gemeenteraad van Schiedam voor de fractie van de Partij van de Arbeid. Dit betekent dat hij viermaal herkozen is.

Hij zet zich in het bijzonder in voor de belangen van de Turkse inwoners van Schiedam. Hij fungeert vaak als tolk en houdt spreekuur.

Als raadslid was hij ook lid van het algemeen bestuur van de GGD en lid van de Cliëntenparticipatie.

Het feit dat de heer Engin maar liefst 20 jaar deel heeft uitgemaakt van de raad is bijzonder vermeldenswaard. Het betekent dat hij zich gedurende een zeer lange reeks van jaren dagelijks heeft beziggehouden met de belangen van de stad Schiedam. Hij wist een brug te slaan tussen de autochtone en allochtone inwoners van Schiedam, zeker in een periode dat integratie nog geen ingeburgerd begrip was. Dit is voor het college van burgemeester en wethouders aanleiding de heer Engin bovendien de Aleidapenning van de Stad Schiedam toe te kennen.

In totaal keren 19 raadsleden niet meer terug in de raad. Zij, die afscheid nemen, ontvingen uit handen van de burgemeester naast een bos bloemen, een cadeau in de vorm van een kristallen kelk met gemeentewapen.