Universiteit Nyenrode

Schaveling over organisatiepatronen en bedrijfsprestaties


- PERSBERICHT - Breukelen, 15 maart 2006 - Hoe kan het dat grotere inspanningen van bijvoorbeeld een afdeling Verkoop leiden tot een lagere omzet? Waarom worden de stapels werk op onze bureaus hoger naarmate we harder werken? Nyenrode faculteitslid Jaap Schaveling schreef samen met Bill Bryan en Michael Goodman het boek Systeemdenken; Ontdekken van onze organisatiepatronen, dat aanstaande maandag verschijnt. Het boek is voor een belangrijk deel gebaseerd op het resultaat van workshops die Schaveling in diverse programma's van de Nyenrode Business Universiteit geeft.

Systeemdenken geeft nieuw inzicht in complexe situaties. Elke organisatie is een systeem dat uit onderdelen bestaat. Systeemdenken leert de lezer om te zien hoe die onderdelen elkaar beïnvloeden. Zo ontdekt men vaste patronen in de organisatie, hoe die waar nodig te doorbreken en ze vóór je te laten werken. Jaap Schaveling: Sommige oplossingen verergeren de problemen juist. We hebben in organisaties en in de samenleving een behoorlijk track record van interventies die op termijn in hun tegendeel verkeren. Systeemdenken geeft inzicht in dit soort paradoxen en geeft mogelijk andere opties voor handelen.

Arie de Geus, ex Royal Dutch Shell en auteur van de award-winning bestseller The living company; Habits for survival in a turbulent environment:
© Nyenrode Business Universiteit