Gemeente Loenen aan de Vecht

Dijkmetingen vanuit laagvliegende helikopter

Waternet gaat voor het nauwkeurig vaststellen van de hoogte van de dijken in haar gebied metingen uitvoeren. Met deze metingen wordt gecontroleerd of de dijken aan de normen voor veilige hoogte voldoen. In totaal zal er 600 km dijk worden ingemeten, ook in stedelijk gebied.
De metingen zullen worden uitgevoerd met een speciaal daarvoor toegeruste helicopter van Fugro vanaf een hoogte van 150-200 meter. Voor de juiste hoogtemeting zal de vliegsnelheid laag zijn. De combinatie van laag en langzaam vliegen kan mogelijk vragen respectievelijk onrust teweeg brengen bij instanties, bedrijven, omwonenden en vee.

In beginsel zal de helikopter in het zuidwesten beginnen en in de loop van circa 10 dagen een rondje maken met de klok mee: Kudelstaart, Uithoorn, Amstelveen, Badhoevedorp, Amsterdam West, Amsterdam Oost, Amsterdam Zuidoost, Weesp, Bussum, Nigtevecht, Vreeland, Loenen, Breukelen, Wilnis. Deze planning is echter indicatief; Schiphol zal immers van dag tot dag bepalen welke gebieden worden vrijgegeven voor de helikoptervluchten en dat is vooral afhankelijk van de in gebruik zijnde landingsbanen van Schiphol op die dag.

Het publiek zal hiervan ook op de hoogte worden gesteld via de huis-aan-huisbladen en regionale zenders.