Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT RSDB

RESULTAATONTWIKKELING RSDB 2005 ALS VOORZIEN

STATUS DELISTING

JAARVERGADERING UITGESTELD

JAARCIJFERS 2005
Hilversum, 15 maart 2006. RSDB NV heeft over 2005 een aan aandeelhouders toe te rekenen winst behaald van EUR 14,5 mln (op basis IFRS), tegenover EUR 17,0 mln (eveneens op basis van IFRS) over 2004, ofwel een afname met ruim 14%.

STATUS DELISTING
RSDB voert gevorderde besprekingen over een transactie die zou leiden tot beëindiging van de beursnotering van RSDB. In verband hiermee heeft RSDB besloten haar aandeelhoudersvergadering die op 12 april a.s. zou plaatsvinden uit te stellen.

RESULTATEN
De omzet van de voortgezette bedrijfsactiviteiten daalde fractioneel met EUR 2,5 mln tot EUR 534,9 mln (2004: EUR 537,3 mln). De autonome volumegroei van Print Productions en Marketing Communications met ruim 2% - EUR 11,9 mln - werd volkomen tenietgedaan door prijserosie, die volledig negatief doorwerkte in omzet, toegevoegde waarde en bedrijfsresultaat. De toegevoegde waarde nam met EUR 6,0 mln ofwel 2,3% af tot EUR 252,0 mln, waarvan EUR 5,2 mln bij Print Productions en EUR 0,8 mln bij Marketing Communications. De brutomarge - toegevoegde waarde / omzet - daalde, ondanks de prijserosie, beperkt met 0,9 %-punt tot 47,1% door verbeterde grondstoffenefficiency en afname van uitbesteed werk. De som der bedrijfslasten steeg met EUR 5,9 mln, ofwel een toename met 2,7% tot EUR 226,9 mln. De loonindexering en de gestegen kosten van sociale lasten van het eigen personeelsbestand vielen weg tegen de invloed van de 53e week in het boekjaar 2004. De afname van de eigen personeelskosten ad EUR 2,8 mln werd bepaald door de teruggang van het aantal medewerkers, alsmede een toename van de ESF-subsidie met EUR 1,3 mln. Toename van de som der bedrijfslasten werd beïnvloed door hogere afschrijvingen - EUR 0,6 mln, aanzienlijk gestegen kosten van energiedragers - EUR 3,4 mln, alsmede getroffen reorganisatievoorzieningen - EUR 2,0 mln. De noodzaak hiertoe ontstond nadat opdrachtgevers in eigen organisatie repro- en lithografische werkzaamheden gingen uitvoeren, mogelijk gemaakt door hardware- en software-vereenvoudiging. Het zelfstandig bestaansrecht van Roto Smeets Prepress en Digital Solutions als onderdeel van Logic Use viel daardoor weg. Beide bedrijfsonderdelen worden volledig afgebouwd. Het bedrijfsresultaat nam af van EUR 36,9 mln in 2004 tot EUR 25,0 mln in 2005; gecorrigeerd voor de getroffen reorganisatievoorziening bedroeg de afname uit gewone bedrijfsvoering bijna 27%. Het negatieve saldo van financiële baten en lasten daalde door een afgenomen schuldpositie alsmede lagere tarieven met bijna 11% tot EUR 5,3 mln. De rentedekking bedroeg 4,7. Positief beïnvloed door de van 31,3% tot 28,8% afgenomen belastingdruk, bedroeg de winst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten EUR 14,4 mln, tegenover EUR 21,3 mln over 2004. Inclusief het resultaat op beëindigde bedrijfsactiviteiten en verkochte deelnemingen ontwikkelde de winst zich van EUR 17,0 mln in 2004 tot EUR 14,5 mln in 2005. De operationele kasstroom nam af met EUR 35,7 mln tot EUR 28,5 mln. Van de kasstroom werd EUR 47 mln aangewend voor investeringsbetalingen, EUR 5,6 mln voor dividenduitbetaling en EUR 2,4 mln voor aflossing van leningen. De rentedragende schuld bedroeg EUR 95,7 mln. Het saldo van de kasstromen bedroeg EUR -/- 1,4 mln. Het eigen vermogen nam met EUR 7,4 mln toe tot EUR 134,1 mln terwijl het balanstotaal afnam tot EUR 344,2 mln, hetgeen resulteerde in een solvabiliteit van 39,0%. Het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 11,1%.

De jaarcijfers 2005 en de vergelijkbare cijfers over 2004 zijn, voor het eerst, opgesteld op basis van International Financial Reporting Standards (IFRS).

Hans de Jong, voorzitter Raad van Bestuur van RSDB: "Zowel de business line Print Productions als de business line Marketing Communications opereerden in een markt die in binnen- en buitenland niet in volume is gegroeid. Tegelijkertijd was sprake van capaciteitsgroei in de industrie. Intern waren de positieve effecten van eerdere kostenbesparingen onvoldoende om de negatieve gevolgen van prijserosie en toegenomen kosten van energiedragers te compenseren. Het behaalde resultaat stemt overeen met de eerder in 2005 uitgesproken tussentijdse verwachtingen. Gegeven de onveranderd weerbarstige marktomstandigheden heeft RSDB een goed jaar afgesloten."

VOORUITZICHTEN
In alle deelmarkten waarin de RSDB bedrijven actief zijn, zowel nationaal als internationaal, is sprake van niet eerder ervaren verdringing. Roto Smeets, de kernactiviteit van de business line Print Productions, ervaart in de hoofdsegmenten tijdschriften, catalogi en ongeadresseerde brievenbusreclame, onverminderd druk op het volume. Enige indicatie voor herstel ontbreekt. Tegelijkertijd zet de industrie in 2006 meer productiecapaciteit in de markt. Roto Smeets, versterkt met nieuwe capaciteit, zal de gerealiseerde volumegroei boven de markt van de afgelopen jaren doorzetten. De bedrijven die onderdeel vormen van de business line Marketing Communications zien de prijsconcurrentie verder toenemen, in een markt waarin het onderscheidend vermogen van Marketing Communications kansrijke mogelijkheden biedt. Hoewel de kostenstructuur verbetert vanuit lopende reorganisaties en investerings-projecten, vormen de verder oplopende kosten van energiedragers een forse aanslag op het resultaat. Dit, gevoegd bij de geschetste ontwikkelingen aan de opbrengstkant, zet aan tot de noodzaak van aanvullende kostenbesparende maatregelen. Deze zullen dit jaar in gang worden gezet en moeten resulteren in een verdere reductie van circa 100 arbeidsplaatsen in 2006 / 2007, waarbij gedwongen ontslag niet wordt uitgesloten. Hiermede samenhangende voorzieningen zullen worden getroffen wanneer het besluitvormingsproces is afgerond. RSDB acht het thans te vroeg om verantwoord uitspraken te doen over de winstontwikkeling in het lopende jaar, maar ziet onder aanhoudend moeilijke markt-omstandigheden het jaar met gezonde strijdlust tegemoet.

STATUS DELISTING
RSDB voert gevorderde besprekingen over een transactie die zou leiden tot beëindiging van de beursnotering van RSDB. Onduidelijk is nog of overeenstemming kan worden bereikt. De besprekingen worden gevoerd op basis van een aandeelhouderswaarde van RSDB in de orde van EUR 170 mln tot EUR 175 mln. RSDB heeft zich ervan overtuigd dat haar bekende grootaandeelhouders in principe een transactie op deze basis ondersteunen. De mogelijke structuur van de transactie vormt mede onderwerp van de besprekingen. Indien overeenstemming wordt bereikt over een transactie zal in het verdere overleg duidelijk moeten worden of deze wordt gestructureerd als een openbaar bod op de aandelen RSDB of dat RSDB haar aandeelhoudersvergadering goedkeuring zal vragen voor de overdracht van haar onderneming gevolgd door de ontbinding van RSDB. In verband hiermee heeft RSDB besloten haar aandeelhoudersvergadering die op 12 april a.s. zou plaatsvinden uit te stellen. RSDB zal haar jaarverslag publiceren bij de oproeping van haar aandeelhoudersvergadering.

Op dit moment verwacht RSDB in de tweede helft van april met nadere mededelingen te kunnen komen.

De pers- en analistenbijeenkomst die op 16 maart 2006 zou plaatsvinden, wordt eveneens uitgesteld.

BUSINESS LINES / PlantijnCasparie

De resultaatontwikkeling van de twee business lines Print Productions en Marketing Communications en die van de beëindigde bedrijfsactiviteiten / held for sale van PlantijnCasparie was als volgt:

Bedragen x eur 1.000,- 2005 2004* omzet nettoresultaat omzet nettoresultaat Print Productions 495.851 13.565 501.258 19.089 Marketing Communications 40.743 871 38.661 2.180 PlantijnCasparie 50.390 83 77.669 -4.224

* voor vergelijkingsdoeleinden zijn de cijfers 2004 aan de business lines indeling aangepast.

Het aantal medewerkers op basis van fulltime equivalenten liep terug van 3177 ultimo 2004 tot 2633 per ultimo 2005.

Print Productions
In de relevante Noordwest-Europese rotatiemarkt werd door de papierindustrie fractioneel minder papier afgezet dan in 2004. Oplage en omvang stonden in het tijdschriften- en catalogisegment onder druk. In het segment promotioneel drukwerk zwakte de groeivoet ten opzichte van voorgaande jaren af. Aan de aanbodzijde was sprake van een record aan gerealiseerde en aangekondigde persinvesteringen. Marktomstandigheden die de in 2005 wederom toegenomen prijsdruk verklaren. Print Productions heeft het verwerkte papiertonnage met bijna 2% opgevoerd en daarmee de trend van groei boven de markt voortgezet. De groei werd met name gedragen door de rotatie-offsetactiviteiten, mede gefaciliteerd door nieuwe productiecapaciteit bij Roto Smeets Weert, bij Senefelder Misset Doetinchem en bij Antok in Hongarije. Bij bestaande opdrachtgevers werden aflopende contracten verlengd, terwijl een groot aandeel nieuwe opdrachtgevers is binnengehaald. Met uitzondering van Denemarken was er sprake van volumegroei in de Roto Smeets exportmarkten België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De activiteiten op het gebied van grafische nabewerking kenden een belangrijke groei.

Marketing Communications
De markt kenmerkte zich aan de vraagzijde door budgettaire beperkingen, terwijl aan de aanbodzijde zowel sprake was van uittreders als nieuwe toetreders; de prijsvorming kwam verder onder druk te staan. Marketing Communications is opgebouwd vanuit Media Partners, waaraan de voormalige PlantijnCasparie bedrijven Design Domain, 2organize en Direct Marketing alsook Logic Use vanuit de Roto Smeets organisatie zijn toegevoegd. Het gezamenlijk ontwikkelde business concept is gericht op het inrichten en uitvoeren van klantprocessen - het ontwikkelen en vervaardigen van communicatiedragers - en het verwerken en optimaliseren van klantdata. Bij Logic Use - door technologische ontwikkelingen en mogelijkheden gaan opdrachtgevers in eigen organisatie repro- en lithografie werkzaamheden uitvoeren - en Design Domain - rationalisatie - werden reorganisaties doorgevoerd. PlantijnCasparie DM dat als Leads to Loyals in de markt werd geherpositioneerd, Design Domain en Media Partners werden getroffen door het om budgettaire redenen wegvallen van bestaande opdrachten. Inmiddels is de acquisitie van nieuwe opdrachten tevredenstellend. 2organize heeft haar positie als dienstverlener ten behoeve van aanbieders van mobiele telefonie sterk uitgebreid.

PlantijnCasparie
Passend binnen de concernstrategie van RSDB werd per 12 september 2005 de overname van de PlantijnCasparie vellendrukactiviteiten door Thieme GrafiMedia Groep geëffectueerd, waarbij RSDB EUR 3,5 mln bijdraagt in de financiering. Onderdeel van de transactie vormden de drukkerijen van PlantijnCasparie in Almere, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Groningen, Nieuwegein, IJsselstein en Zwolle, alsmede PlantijnCasparie Digital Print in Amsterdam, PlantijnCasparie Data in Deventer en Amsterdam en GPB in Leiderdorp. Uitgedrukt in fulltime dienstverbanden waren bij de overname 425 medewerkers betrokken. Gegeven de koppeling van PlantijnCasparie Eindhoven en PlantijnCasparie Utrecht met de rotatie-offsetactiviteiten van Roto Smeets, werden beide bedrijven onder de naam Roto Smeets GrafiServices toegevoegd aan de business line Print Productions.

Thans lopen nog gesprekken met kandidaatkopers, om ook met betrekking tot Ten Klei in Purmerend de eerder aangekondigde vervreemding te realiseren.

IFRS
De geconsolideerde jaarrekening van RSDB is opgesteld volgens de op 31 december 2005 door de International Accounting Standards Board vastgestelde en door de Europese Commissie goedgekeurde standaarden, hierna te noemen International Financial Reporting Standards (IFRS).

In de jaren tot en met 2004 werd de jaarrekening opgesteld op basis van in Nederland aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving (Dutch GAAP). De jaarrekening over 2005 is opgesteld onder toepassing van IFRS. De overgangsdatum voor toepassing van IFRS is 1 januari 2004. De vergelijkende cijfers over het boekjaar 2004 zijn dienovereenkomstig aangepast. Een reconciliatie hiervan is bijgevoegd als bijlage.

RSDB NV
Raad van Bestuur

Voor nadere informatie:
RSDB: Hans de Jong, Leo van Gelder tel. 035 - 625 86 00

Profiel
RSDB NV is opgenomen in de notering van Euronext als NextPrime onderneming met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multimediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in twee business lines: Print Productions - gericht op het efficiënt vervaardigen van full service rotatiedrukwerk en Marketing Communications - gericht op het optimaal faciliteren van het 'eigen communicatiekanaal' van opdrachtgevers door middel van effectieve, cross-media communicatieconcepten.

Bijlagen:

- Geconsolideerde winst- en verliesrekening
- Balans

- Kasstroomoverzicht

- Reconciliatie Dutch GAAP / IFRS

RSDB JAARCIJFERS 2005

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING (bedragen x 1.000) 2005 2004 index Voortgezette bedrijfsactiviteiten Geleverde diensten 532.124 542.545 98 Mutatie onderhanden werk 2.757 -5.211 -53 Totaal opbrengsten 534.881 537.334 100 Kosten van grond- en hulpstoffen -227.966 -221.818 103 Kosten uitbesteed werk en andere externe kosten -54.927 -57.564 95 Toegevoegde waarde 251.988 257.952 98 Personeelskosten -138.428 -141.240 98 Afschrijvingen materiële vaste activa -33.539 -32.964 102 Overige bedrijfskosten -55.007 -46.843 117 Bedrijfsresultaat 25.014 36.905 68 Financieringsopbrengsten 286 51 561 Financieringskosten -5.615 -6.019 93 Resultaat geassocieerde deelnemingen 417 ­ N/A Resultaat voor belastingen 20.102 30.937 65 Belastingen -5.666 -9.668 59 Resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten 14.436 21.269 68 Beëindigde bedrijfsactiviteiten Resultaat op beëindigde bedrijfsactiviteiten 83 -4.224 -2 Nettowinst 14.519 17.045 85 Toe te rekenen aan: Aandeelhouders RSDB NV 14.485 16.971 85 Minderheidsbelangen 34 74 46 14.519 17.045 85 Kengetallen Gemiddeld aantal geplaatste gewone aandelen 3.290.275 3.290.275 Winst per aandeel in Euro uit voortgezette bedrijfsactiviteiten 4,39 6,46 Winst per aandeel in Euro op beëindigde bedrijfsactiviteiten 0,03 -1,28 Winst per aandeel in Euro 4,41 5,18

RSDB JAARCIJFERS 2005

GECONSOLIDEERDE BALANS (bedragen x 1.000) 2005 2004 ACTIVA Vaste Activa Materiële vaste activa 210.304 196.719 Geassocieerde deelneming en joint venture ­ ­ Overige vorderingen 2.852 122 Uitgestelde belastingvorderingen ­ 993 213.156 197.834 Vlottende Activa Voorraden 23.556 17.913 Handelsvorderingen 88.434 100.285 Overige vorderingen en vooruitbetalingen 1.178 4.170 Geldmiddelen en kasequivalenten 2.205 2.667 115.373 125.035 Activa geclassificeerd als aangehouden voor verkoop 15.688 59.254 131.061 184.289 Totaal activa 344.217 382.123 PASSIVA Eigen vermogen toe te rekenen aan de moedermaatschappij Geplaatst kapitaal 16.451 16.451 Agio 12.833 12.833 Overige reserves 104.444 97.051 133.728 126.335 Minderheidsbelangen 358 333 Totaal eigen vermogen 134.086 126.668 Langlopende verplichtingen Voorzieningen 26.553 30.720 Rentedragende leningen: Leningen 13.939 17.017 Kredietinstellingen 9.593 12.348 Leaseverplichtingen 36.563 27.564 86.648 87.649 Kortlopende verplichtingen Handelsschulden en overige verplichtingen 65.260 74.328 Kredietinstellingen 25.266 11.782 Rentedragende leningen 10.389 17.247 Te betalen belasting 6.725 21.173 Voorzieningen 7.486 7.847 Overige schulden 165 241 115.291 132.618 Verplichtingen m.b.t. activa geclassificeerd als aangehouden voor verkoop 8.192 35.188 Totaal verplichtingen 210.131 255.455 Totaal passiva 344.217 382.123

RSDB JAARCIJFERS 2005

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT (bedragen x 1.000) 2005 2004 Kasstroom uit operationele activiteiten Nettoresultaat 14.519 17.045 Afschrijvingen 37.152 39.631 Mutaties Mutaties in werkkapitaal 6.701 27.007 Mutaties in voorzieningen -13.034 -14.706 Kasstroom uit bedrijfsuitoefening 45.338 68.977 Betaalde en ontvangen rente -4.974 -3.924 Betaalde belastingen over de winst -11.842 -805 Kasstroom uit operationele activiteiten 28.522 64.248 Kasstroom uit investeringsactiviteiten Netto-investeringen in materiële vaste activa -47.006 -31.112 Verkoop PlantijnCasparie 25.112 0 Mutatie leningen u/g 20 -9 -21.874 -31.121 Kasstroom uit financieringsactiviteiten Rentedragende schulden -2.380 -30.397 Dividend -5.585 -3.290 -7.965 -33.687 Omrekenverschillen vreemde valuta -37 89 Saldo kasstromen -1.354 -471 Liquide middelen begin jaar 3.610 4.081 Liquide middelen einde jaar 2.256 3.610

RSDB JAARCIJFERS 2005

RECONCILIATIE DUTCH GAAP ­ IFRS (bedragen x 1.000) 2004 Eigen vermogen volgens Dutch GAAP per 1 januari 2004 131.550 Vorming voorziening VUT -18.458 Vorming voorziening jubileumuitkeringen -2.235 Aanpassing waardering materiële vaste activa -1.029 Waardering van renteswaps -27 Waardering valutatermijncontracten 1.734 Vrijval arbeidsongeschiktheidsverzekering 1.335 -18.680 Eigen vermogen volgens IFRS per 1 januari 2004 112.870 Resultaat 2004 volgens Dutch GAAP (inclusief aandeel derden) 14.038 Vrijval VUT voorziening 3.102 Financiële leaseovereenkomsten 146 Vrijval jubileumvoorziening 24 Amortisatie materiële vaste activa -107 Resultaat renteswap -158 3.007 Resultaat 2004 volgens IFRS 17.045 Eigen vermogen volgens Dutch GAAP per 31 december 2004 142.388 Aanpassing eigen vermogen per 1 januari 2004 onder IFRS -18.680 Aanpassing resultaat over 2004 onder IFRS 3.007 Mutatie waardering valutatermijncontracten -47 -15.720 Eigen vermogen volgens IFRS per 31 december 2004 126.668


---- --