Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Documentaire: "DE HAREN VAN HILAL "

A.S. ZONDAG 19 maart van 12.00 tot 12.30 op Nederland 1

Herhaling, zaterdag 26 maart 2006 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 1

Een documentaire over het twaalfjarige moslimmeisje Hilal.

De zomervakantie staat voor de deur en Hilal gaat naar de Middelbare School. Hilal haar ouders vinden het belangrijk dat zij een hoofddoek draagt wanneer het nieuwe schooljaar begint. De wens van de ouders vormt een dilemma voor Hilal die erg gesteld is op haar mooie lange haar en daar ook graag mee pronkt. Een hoofddoek dragen hoe fleurig en modern ook zal haar bedekken. Zullen mensen haar nog mooi vinden wanneer ze de hoofddoek draagt? Hoe zullen mensen daarop reageren? Wat zullen haar vriendinnen ervan vinden? Hilal vindt het moeilijk en probeert samen met haar ouders en zus daar een geschikte oplossing voor te vinden.

Met deze documentaire heeft Zeynep Öskaya haar eerste filmdebuut gemaakt. Op een prettige indringende wijze laat Zeynep Öskaya zien hoe Hilal samen met haar moeder en zus strategieën bedenkt om de omgeving aan haar nieuwe 'look' uiterlijk te laten wennen.

De nominaties voor de beste documentaire zijn ook niet uitgebleven: Turkei-Deutschland Filmfestival in Neurenberg, In Italië, Turijn voor de beste korte film en in Turkije, Ankara Filmfestival.

Bijgevoegd: Twee beelden van Hilal: aan het begin van de film bespreekt de onbedekte Hilal met haar vriendinnen de magische aantrekkingskracht van het haar van de vrouw (1). Aan het eind van de film draagt Hilal zelf een hoofddoek. Op haar verzoek probeert haar beste vriendin er ook ééntje (2).