Ministerie van Defensie

20-03-2006 11:43

Brons voor defensie topsporters

Naast de twee gouden plakken die dit weekend door Defensie topsporters werden veroverd, viel er ook nog eens tweemaal brons te noteren. Judoka Mark Huizinga legde gisteren beslag op een derde plaats tijdens de Dutch Open in Rotterdam. Ringenturner Yuri van Gelder leverde een zelfde prestatie tijdens de World Cup-wedstrijd in Lyon.

Via de herkansingsronde vocht luchtmachtkapitein Huizinga zich terug naar eremetaal, nadat hij zijn tweede partij van de Duitser Björn Bachmann had verloren. Olympisch kampioen Ilias Iliadis eiste het goud voor zich op ten koste van Bachmann. De Nederlander Henk Grol pakte de andere bronzen plak.

Door een hamstringblessure die Huizinga veertien dagen geleden opliep in Praag, kwam hij de afgelopen weken nauwelijks aan judo toe. "Mijn eerste partij tegen de Rus Andrey Komissarov kostte me behoorlijk veel krachten. Na tien minuten moest ik het al weer opnemen tegen de beresterke Bachmann. Gezien mijn fysieke toestand had ik daardoor net even wat te weinig tijd om te herstellen."

Landmachtsergeant Van Gelder scoorde dit weekend 16,050 punten in de finale ringen. De Rus Alexander Safoshkin, die hij op het WK nog nipt versloeg, won het goud met 16,425 punten. De Chinees Yang Wei kwam tot zilver met 16, 250 punten. Het was pas de tweede keer dat van Gelder met het brons genoegen moest nemen tijdens een World Cup-wedstrijd; hij won eerder twaalfmaal goud en kwam al twintig keer in aanmerking voor een medaille.

Van Gelder had zich als vierde gekwalificeerd voor de finale. "Mijn uitgangswaarde is simpelweg nog niet hoog genoeg. Ik moet hard werken aan een draai om de lengteas tijdens mijn afsprong. Voor het EK moet dat de afronding van mijn oefening worden. Verder ben ik absoluut tevreden over mijn prestaties dit weekend. Het gaat wel goed komen voor het EK."