Gemeente Tilburg

16-11-2005
Kunstwerk op Transvaalplein
Bronzen beeld van Zuid-Afrikaanse kunstenaar

De Zuid-Afrikaanse kunstenares Doreen Southwood heeft met 'Sindroom' het winnende ontwerp gemaakt voor het kunstwerk op het Transvaalplein. Het bronzen beeld wordt in Zuid-Afrika gemaakt en daarna naar Nederland verscheept. De wens is het bronzen beeld op 21 maart 2006, de internationale dag tegen racisme, te onthullen.

Vrijplaats
In 2004 is op initiatief van de Stichting Lekoa Vaal het kunstproject Vrijplaats gestart. Doel van dit project was met een kunstwerk de stedenband zichtbaar te maken die Tilburg heeft met Lekoa Vaal in Zuid-Afrika. In Lekoa Vaal ligt Sharpeville, een plaats die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de strijd tegen apartheid. Zes weken lang hebben de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Willem Boshoff, Doreen Southwood en Nicholas Hlobo gewerkt aan ontwerpen in de wijk Oerle. In deze wijk hebben veel straten namen uit de Nederlands/Zuid-Afrikaanse geschiedenis Hierdoor is Oerle bij uitstek geschikt voor het uitwerken van een ontwerp voor een kunstwerk dat de verbondenheid tussen Tilburg en Lekoa Vaal wil uitdrukken. Studenten van het ROC-Midden Brabant hebben onder begeleiding van het opbouwwerk Oerle bewoners actief bij het ontwerpproces betrokken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op 'Sindroom' van Doreen Southwood.

Sindroom
Sindroom bestaat uit een speeltoestel met 2 schommels en een (bronzen) meisje van 12 jaar dat ervoor staat. De zitjes van de schommels zijn gemaakt van autobanden: autobanden waar het meisje op zat toen ze klein was, maar waar tegelijkertijd ook mensen mee in brand werden gestoken tijdens het apartheidsregime. Het werk laat een bevroren moment in de tijd zien. De schommels hangen stil in de lucht. Een zitje is heel erg klein zodat het heel ver weg lijkt, de ander is twee keer de normale grootte. Het beeld verwijst naar de waarheid en de verdraaiing of vervorming van de waarheid. Het bronzen meisje wordt beschilderd zodat ze er fragieler uitziet, alsof ze van keramiek gemaakt is.

Doreen Southwood
Doreen Southwood is in 1974 geboren in Kaapstad. Tot haar 18e heeft ze in de Vaalstreek gewoond. Ze heeft al een groot oeuvre opgebouwd en ook een aantal prijzen gewonnen Southwood beperkt zich niet tot een specifiek medium maar maakt sculpturen, objecten, prints en video's. Inhoudelijk concentreert zij zich op het innerlijk leven van de mens. Meer informatie:
www.michaelstevenson.com/contemporary/artists/southwood www.artthrob.co.za/02sept/artbio

De kosten voor het maken van het kunstwerk zijn 56.600,- . De provincie draagt 13.500,- bij.