Gemeente Sluis

Geschiedenis

PERSBERICHT - 10 maart 2006

nacht van de geschiedenis: eede strobugge - eede

Jaarlijks organiseren musea, universiteiten, heemkundige kringen en andere verenigingen in Vlaanderen en Nederland duizenden activiteiten rond historische onderwerpen. De Nacht van de Geschiedenis bundelt sinds 2003 in Vlaanderen één keer per jaar op één avond al die krachten om een breed publiek kennis te laten maken met dat gevarieerde aanbod. Dit jaar gebeurt dit op dinsdag 21 maart 2006. Eén van de vele activiteiten is een fakkelwandeling met voordrachten tussen de plaatsen Eede in Nederland en Strobrugge in België.

De activiteit begint om 17.30 uur in de Hof van Eede, Dorpsplein 3 te Eede. Grens-deskundige Piet Stuij vertelt dan het boeiende verhaal van de geschiedenis van de grens. Wist u bijvoorbeeld dat de grens er al meer dan 400 jaar oud is? Dat er vele legers hier de grens gepasseerd zijn, zowel van noord naar zuid als van zuid naar noord: Spanjaarden, Fransen, Nederlanders, Belgen, Duitsers, Canadezen, Engelsen en zelfs Russen. In 1831 tijdens de Belgische Omwenteling vond bij Strobrugge zelfs een hevige veldslag plaats.

De wandeling onder leiding van een aantal gidsen gaat langs en over de grens tussen de beide plaatsen. De gidsen wijzen op allerlei historische overblijfselen, die op het eerste gezicht nauwelijks herkenbaar zijn, stille getuigen van een roerig grensverleden. Bij Strobrugge vertelt historisch deskundige Georges De Vogelaere de geschiedenis van Strobrugge en zijn spectaculaire veldslag. Daarna wordt teruggewandeld naar Eede. Daar worden de deelnemers getrakteerd op een receptie met belegde broodjes en Bladelingebak (genoemd naar de stichter van Middelburg). Het einde is voorzien rond 21.30 uur.

Betaling en inschrijving graag voor zaterdag 18 maart bij de Nacht-van-de-Geschiedenis-contactpersoon in de gemeente Sluis, de heer A. Willeboordse, tel. 0117 495 508 of e-mail
awilleboordse@gemeentesluis.nl. De deelnamekosten bedragen 11,--.

De Nacht van de Geschiedenis Eede-Strobrugge-Eede wordt georganiseerd door de het Davidsfonds Maldegem, in samenwerking met het Davidsfonds Sint-Laureins en Adegem, de Stichting Cultureel Aardenburg, Heemkundige Kring Ambacht Maldegem, Heemkundig Genootschap Meetjesland en de gemeente Sluis.

---

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom om bij de activiteiten in Sluis op zaterdag 11 maart aanwezig te zijn.

Voor nadere inlichtingen:

- Voorlichting, tel. 0117 457 123

- Afdeling WCOS, tel. 0117 495 508