Gemeente Urk

IJsselmeervissers ontmoeten minister Veerman

Op verzoek van het Bestuurlijk Overleg IJsselmeervisserij geeft Minister Veerman dinsdag 21 maart 2006 de IJsselmeervissers persoonlijk tekst en uitleg over zijn beleidsplannen met betrekking tot de IJsselmeervisserij. Het visserijbeleid voor het IJsselmeergebied is volop in beweging. Naast een sanering van de vangstcapaciteit wordt er ook nagedacht over het toekomstige beheer van de visstand in het IJsselmeergebied. Voor de vissers is dit een unieke gelegenheid om antwoorden te krijgen op `brandende' vragen over hun toekomst. Dit mede in het licht van de per april 2006 open te stellen tweede saneringsronde.

In 2005 is er een saneringsronde geweest onder de IJsselmeervissers. Deze heeft een reductie van 38% van de vangstcapaciteit opgeleverd. Minister Veerman van Visserijzaken heeft gesteld dat hij een reductie van minimaal 50% wil realiseren. Per 1 april 2006 wil hij de saneringsregeling voor een tweede maal open stellen om alsnog de gewenste 50% reductie te halen.

Het Bestuurlijk Overleg IJsselmeervisserij heeft bij herhaling geconstateerd dat er onder de IJsselmeervissers onduidelijkheid bestaat ten aanzien van het toekomstige visserijbeleid voor het IJsselmeergebied. Om te voorkomen dat vissers op basis van verkeerde gronden een afweging maken voor wel of geen deelname aan de sanering is de minister gevraagd om persoonlijk helderheid te verschaffen op een aantal specifieke punten.