Provincie Zuid-Holland

Veertien kandidaten voor functie van burgemeester in gemeente Schiedam

Hernieuwde procedure voor opvolging van burgemeester Scheeres De functie van burgemeester in de gemeente Schiedam, die per 1 september vacant wordt, heeft de belangstelling getrokken van twaalf mannen en twee vrouwen. Dit is ruim voldoende voor de selectieprocedure, die nog voor de zomer moet resulteren in een voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In december 2005 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede op advies van de Commissaris van de Koningin, de toen lopende procedure voor werving en selectie van een nieuwe burgemeester van Schiedam afgebroken vanwege een te gering aantal geschikte kandidaten. Hierop besloot de gemeenteraad van Schiedam om bij een hernieuwde openstelling van de vacature geen burgemeestersreferendum te organiseren, zoals afgelopen najaar nog wel het plan was van de raad. De aangepaste advertentie verscheen in februari in de Staatscourant.

De sollicitanten varieren in leeftijd van 39 tot 59 jaar. Zes van hen zijn lid van de PvdA, drie van de VVD, één is lid van D66, één van GroenLinks en drie zijn partijloos. Vier kandidaten zijn momenteel burgemeester in een gemeente. Vijf sollicitanten zijn wethouder, of hebben deze functie eerder vervuld. De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, zal in de komende weken gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Schiedam. Deze commissie doet een aanbeveling op basis van een eerder door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal volgens de planning in juni 2006 twee kandidaten voordragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken.

Het burgemeestersambt van Schiedam komt vacant doordat de huidige burgemeester, de heer drs. R. Scheeres, per 1 september 2006 gebruik zal maken van de flexibele pensioenregeling voor bestuurders (FPU).

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22