Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 21 maart 2006                                |


1. Statenvragen benoeming commissarissen
Voordat GS een commissaris benoemen bij een bedrijf waarbij de provincie belangen heeft, overlegt het College vertrouwelijk met het presidium. In het presidium hebben alle fractievoorzitters uit Provinciale Staten zitting. Dit antwoorden GS op de vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer N. Heijmans (SP). Het college vindt dat het niet nodig is om vertrouwelijk te overleggen met de statencommissie voor Bestuur en Middelen, waarin ook de fractievoorzitters zitting hebben. GS zullen over de procedure overleg voeren. Dit naar aanleiding van de benoeming van een commissaris van Eindhoven Airport.

2. Europees congres
Op 18-19 mei is er een bijeenkomst over innovatie en duurzaamheid in het provinciehuis. De AER, Assembly of European Regions, organiseert een bijeenkomst met als thema 'De betekenis van de regio's als motor van de Europese concurrentiekracht'. Diverse sprekers gaan in op actuele Europese ontwikkelingen van het innovatiebeleid en de rol van de regio's daarin. In het provinciehuis zal deze dagen een expositie te zien zijn over dit thema. Gedeputeerde Hoes (EZ) is gastheer van het congres.

3. Voortgang Moerdijkse Hoek
Het is de bedoeling dat in de laatste week van juni de statencommissie voor Moerdijkse Hoek zich buigt over de uitkomsten van de nieuwe onderzoeken naar de haalbaarheid van het ontwikkelen van het Zeehaventerrein als alternatief voor het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Dat blijkt uit een plan van aanpak dat Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Moerdijkse Hoek zenden. Het plan van aanpak geeft ook aan op welke wijze de onderzoeken georganiseerd worden en welke overheden, instellingen en instanties daarbij betrokken zijn.

4. Onderzoek bedrijventerreinen West-Brabant
GS geven onderzoeksbureau DHV/Blankert de opdracht, mede namens de ministeries EZ en VROM en de gemeente Moerdijk, om de behoefte aan bedrijventerreinen in West-Brabant te onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van het Afsprakenkader Zeehaventerrein Moerdijk. De opdrachtformulering is na samenspraak met het bedrijfsleven, de regiogemeenten en de Brabantse Milieufederatie tot stand gekomen. Dit onderzoek is een verbijzondering van de prognoses zoals die eind 2005 door het Centraal Planbureau zijn opgesteld. De behoefte aan bedrijventerreinen zou volgens het CPB aanzienlijk lager zijn dan waar de provincie met de ontwikkeling van bedrijventerrein Moerdijkse Hoek, rekening had gehouden.
De resultaten geven inzicht in de kwantitatieve en kwalitatieve behoefte en houdt rekening met regionale, provinciale en nationale ambities. GS verwachten de uitkomsten begin juni.

5. Rotonde Maliskamp
Het gat in de Rotonde Maliskamp (A59) is eind 2005 afgedekt met een rooster. De veiligheidsmaatregelen zijn genomen na overleg met de wijkraad en de regionale directie Rijkswaterstaat. De kosten van de veiligheidsmaatregelen worden verdeeld tussen Rijkswaterstaat en de provincie.

6. Netwerkanalyse Brabantstad
Er komt een onderzoek om zicht te krijgen op de toekomstige ontwikkelingen rond het verkeer en vervoer in Brabantstad. De provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, de B5 gemeenten, het Ministerie van V&W, NS en Prorail werken aan de studie. Deze netwerkanalyse dient te worden opgesteld in het kader van de Nota Mobiliteit. Voor de Netwerkanalyse wordt een bedrag van E34.500 beschikbaar gesteld.

7. Advies Brabants Kenniscentrum Ouderen
De sociale participatie van ouderen, de gemeenten ouderenproof, aandacht voor allochtone ouderen en de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning staan centraal in het advies van het BKO aan de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten kunnen zich vinden in het advies en het is mede bepalend voor de inhoud van de notitie Provinciale Speerpunten Integraal Ouderenbeleid 2006. GS vindt dat het tijdstip van verschijning van het BKO-advies een ongelukkige is gelet op de provinciale beleidscyclus. Het BKO wordt verzocht voortaan ieder vier jaar, vóórafgaand aan de nieuwe bestuursperiode, een strategisch advies uit te brengen. GS hebben grote belangstelling voor de ontwikkeling van het maatschappelijke debat dat het BKO beoogt met de publicatie van vier toekomstscenario's over ouder worden in 2015. Deze uitkomsten van dit debat kunnen input leveren voor het toekomstige provinciale ouderenbeleid.

8. Wachtlijsten Advies- en Meldpunten Kindermishandeling
De laatste maanden is door de Advies en Meldpunten Kindermishandeling, met behulp van het Leger des Heils, hard gewerkt aan het wegwerken van de bestaande wachtlijsten. De afspraak met staatssecretaris Ross-van Dorp om deze oude wachtlijst op 1 april 2006 te hebben weggewerkt wordt gehaald. Door een sterke groei van de vraag is aanvullende financiering nodig om te voorkomen dat een nieuwe wachtlijst ontstaat. Dat blijkt uit een notitie die Gedeputeerde Staten naar de Statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden.

9. Stedelijke vernieuwing ISV-2
In 2005 hebben in het kader van het Investeringsbudget voor Stedelijke vernieuwing zeven Brabantse gemeenten gezamenlijk E2.350.150 ontvangen voor in totaal 8 projecten. Dit betreft Boekel (dorpenplan Venhorst), Oisterwijk (Catharinenberg, Nieuwe Bongerd Moergestel) Grave (Koninginnedijk) Wijk en Aalburg (centrumontwikkeling), St. Michielsgestel (Sassenheimseweg) Halderberge (Havengebied Oudenbosch) en Vught (de Baarzen). Met deze projecten wordt een goede invulling gegeven aan de vooraf gestelde provinciale procedurele (integraliteit, kwaliteit en vernieuwendheid) en inhoudelijke speerpunten (zorgvuldig ruimtegebruik, leefbaarheid & wonen-zorg-welzijn, milieukwaliteit in de leefomgeving).

10. Instellingen Jeugdzorg
Gedeputeerde Staten stemmen in met een convenant waarbij het ministerie van VWS de verantwoordelijkheid voor de planning en financiering van twee landelijk werkende instellingen voor jeugdzorg (de Hoenderloo-groep en Haareveld) wordt overgedragen aan de provincie Zuid-Holland. Op basis van het convenant kunnen jongeren uit Brabant een beroep blijven doen op deze twee instellingen. Met de provincie Zuid-Holland zal jaarlijks overlegd worden over plaatsingen.

11. OZB-tarieven Cranendonck
Cranendonck is ten onrechte genoemd als een gemeente waar te hoge OZB-tarieven geheven worden. Het besluit van Gedeputeerde Staten van 13 december 2005 over de begroting 2006 van de gemeente Cranendonk, was tevens een ontheffing als bedoeld in artikel 220g Gemeentewet voor de vaststelling van hogere OZB-tarieven. Dat hebben GS aan het college van B en W van die gemeente bevestigd.

12. Uitwerkingsplannen streekplan
De uitvoering van de uitwerkingsplannen loopt volgens schema. Gedeputeerde Staten hebben de voortgangsrapportage 2005 vastgesteld. De doelstelling van de uitwerkingsplannen is om voldoende woningen en bedrijventerreinen te realiseren in landelijke en stedelijke regio's. Ook gaat het om voldoende groen in stedelijke regio's. De Provincie en de regio overleggen regelmatig over de voortgang van het proces.

13. Bestemmingsplannen artikel 30 WRO
Vorig jaar is door Gedeputeerde Staten aan 53 bestemmingsplannen in de provincie geheel of gedeeltelijk goedkeuring onthouden. Dat blijkt uit het rapport over 2005. Ten aanzien van 28 bestemmingsplannen geldt de artikel 30-verplichting. Artikel 30 van de Wet op de ruimtelijke ordening bepaalt dat, indien GS goedkeuring onthouden aan een bestemmingsplan, de gemeenteraad een nieuw plan dient vast te stellen. Uit het rapport over 2005 kan worden geconcludeerd dat het algemene beeld positief is.

14. Locaties glastuinbouw
Gemeenten blijven terughoudend om mee te werken aan de duurzame inrichting van glastuinbouwgebieden. Dat blijkt uit het voortgangsrapport Locaties Glastuinbouw. Het rapport schetst verder een aantal ontwikkelingen. Zo is in West-Brabant de ontwikkeling voor glastuinbouw en de grondverwerving daarvoor bij Dinteloord verder gevorderd. In Oost-Brabant verloopt de ontwikkeling van de projectlocatie bij Deurne voorspoedig. De Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM is betrokken bij zes van de tien vestigingsgebieden en bij zeven van de negentien mogelijke doorgroeigebieden. De stijgende lijn in de grondverwerving en grondverkoop door de Tom heeft zich doorgezet.

15. Locaties intensieve veehouderij
In de afgelopen periode is de eerste bedrijfsverplaatsing van een intensieve veehouderij afgerond. In totaal zijn er 95 bedrijven geselecteerd voor deelname aan de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij. Het beschikbare budget daarvoor bedraagt E77 miljoen E64 miljoen provinciaal geld plus E13 miljoen rijksgeld. Voor het opstellen van ontwikkelingsplannen voor landbouwontwikkelingsplannen is aan acht gemeenten subsidie verleend. Dat blijkt uit het voortgangsrapport Locaties Intensieve Veehouderij dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Daarin wordt een stand van zaken gegeven over de periode april - november 2005. De reconstructie- en gebiedsplannen zijn leidend voor het provinciale beleid.

16. Woningbouw februari 2006
In februari hebben Gedeputeerde Staten verschillende bestemmingsplannen goedgekeurd. Op grond hiervan kunnen bouwvergunningen worden verleend voor de bouw van zo'n 200 woningen. Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht dat de provincie maakt van het aantal goedgekeurde plannen. Dankzij de plannen die de afgelopen twaalf maanden zijn goedgekeurd, zijn mogelijkheden ontstaan voor de bouw van 10.300 woningen. Jaarlijks moeten er in de provincie tussen de 10.000 en 11.000 woningen worden gebouwd om in de behoefte te voorzien.

17. Paardenrijhal Helmond
Op het perceel Lieshoutseweg 67 in Helmond kunnen een paardenrijhal en een bedrijfswoning worden gerealiseerd. Gedeputeerde Staten hebben het voornemen hiervoor een verklaring van geen bezwaar te verlenen. Dat gebeurt op voorwaarde dat een groot deel van de milieuhinderlijke activiteiten op dit perceel - opslag van constructiematerialen van een bodemtechnisch bedrijf - worden verplaatst naar een bedrijventerrein. De aanvraag voldoet inhoudelijk aan de uitgangspunten van het provinciale beleid voor de vestiging van een paardenhouderij op een voormalige agrarische bedrijfslocatie.

18. Cultuurhistorische waardenkaart
Er zijn 104 zienswijzen binnengekomen op de geactualiseerde Cultuurhistorische waardenkaart. Ruim 80 % van de zienswijzen heeft betrekking op de wijze waarop cultuurhistorisch waardevolle elementen zijn opgenomen in de kaart. Dat blijkt uit de betreffende Nota van zienswijzen, die GS hebben vastgesteld. De nota van zienswijzen en de cultuurhistorische waardenkaart worden om advies gezonden aan de Provinciale Planologische Commissie.


19. Nieuwe leden Stichtingsraad Omroep Brabant
GS hebben bij de Stichtingsraad van Omroep Brabant vier nieuwe leden benoemd. De nu benoemde leden, mw. D. van Gerwen, dhr. J. van der Waart, mw. J. Hubert en dhr. G. de Vink, vertegenwoordigen achtereenvolgens de sectoren jongeren, midden- en kleinbedrijf, werknemers en recreatie en toerisme. De Stichtingsraad bepaalt het programmabeleid van Omroep Brabant.

20. Project musea
GS zijn eind januari 2006 akkoord gegaan met de start van de definitieve ontwerpfase van het project musea, uit te voeren in een samenwerkingsverband met de gemeente 's-Hertogenbosch, het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Voor werkzaamheden en aansprakelijkheid van de adviseur constructies in de nieuwe fase heeft de provincie ingestemd met een aanpassing van de standaardvoorwaarden in het contract voor diensten.

21. Ruimtelijke plannen
De vrijstellingsbepaling voor bedrijfswoningen in het bestemmingsplan Kom Neerkant van de gemeente Deurne wordt goedgekeurd, de Zuidelijke omleiding van de gemeente Deurne wordt naar aanleiding van een aanvullend onderzoek naar de luchtkwaliteit goedgekeurd, het bestemmingsplan revitalisering buitengebied van de gemeente Halderberge wordt gedeeltelijk goedgekeurd,het bestemmingsplan Bedrijventerrein 5 van de gemeente Waalwijk wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Strijpsebaan van de gemeente Veldhoven wordt goedgekeurd en de lijst van goedgekeurde plannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd.


---- --