Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Succesvolle vergadering over gehandicaptenverdrag
---

In New York heeft van 15 januari tot en met 3 februari 2006 de 7e vergadering van het Ad Hoc Committee van de Verenigde Naties plaatsgevonden. Marianne Kroes (CG-Raad) en Pauline de Graaf (FvO) waren erbij als lid van de Nederlandse overheidsdelegatie.

Het doel van het Ad Hoc Committee is een Internationaal Verdrag ter bevordering en bescherming van de rechten en waardigheid van mensen met een beperking. De conventie is een mensenrechtenverdrag en gaat onder meer over recht op zelfbeschikking; recht op leven; recht op participatie; recht op onderwijs; recht op werk; recht op gezondheidszorg; en recht op een adequate levensstandaard. Daarbij moeten staten passende maatregelen nemen om die rechten te garanderen.

Het belang van deze nieuwe conventie is groot. Zo kan op nationaal niveau de bestaande wetgeving door de rechter getoetst worden aan internationale verdragen, en kunnen verdragen dienen als maatlat voor nieuwe wetgeving.

Tijdens deze vergadering is grote vooruitgang geboekt, vooral in de visie op mensen met een beperking. Centraal staat het recht van mensen met een beperking om zelf keuzes te maken.

In augustus 2006 is de 8ste Ad Hoc zitting. De verwachting is dat definitieve tekst dan geaccepteerd wordt.

Voor het gehele verslag: klik hier

(Geplaatst: 21 maart 2006)

---