Politie Drenthe

Grote wapenvondst

Meppel, 21-03-2006 o In een kluis in de berging van een woning aan de Heinsiusstraat in Meppel heeft de politie eind januari een grote hoeveelheid wapens gevonden. Een 29 jr. inwoner van Zwolle wordt beschouwd als eigenaar. Hij is aangehouden en zit nog in voorlopige hechtenis.

Eind januari kreeg de politie een tip over wapens die in de bewuste berging in een kluis zouden liggen. De berging werd opengebroken en de daarin staande afgesloten kluis werd in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau. Op dat moment werden er geen aanhoudingen verricht. Nadat een slotenspecialist de kluis had geopend bleken daar o.a. negen automatische vuurwapens, acht vuistvuurwapens, twee schietpennen, veel munitie, houders en geluidsdempers in te zitten.

Uit het politieonderzoek bleek dat de huurster van de berging deze beschikbaar had gesteld aan een kennis. De vrouw wist niet wat er in de berging stond en uit het verdere onderzoek kwam naar voren dat zij niets met de gevonden wapens te maken heeft gehad.

De 29 jr. man uit Zwolle die volgens de vrouw de berging in gebruik had, werd begin maart door een arrestatieteam aangehouden. Hij bleek na ontdekking van de kluis te zijn ondergedoken in Arnhem. Hij had bij zijn aanhouding geen wapens bij zich. Ook in de woning waar hij meestal verbleef zijn geen wapens aangetroffen.

Hoewel de man ontkent eigenaar van de wapens te zijn, denkt de politie dat het onderzoek voldoende bewijsmateriaal voor een veroordeling heeft opgeleverd. De man zit in ieder geval nog steeds in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek naar de herkomst van de wapens is nog niet afgesloten. Daarnaast onderzoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of de wapens al eens bij een misdrijf zijn gebruikt.

Dirk Neef verzorgt over dit bericht de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 0592 45 2475 of 06 - 51 55 7950.