Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 21-03-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending dinsdag 21 maart
Nederland 2 - 17.58 uur

Zorgtoeslag groot succes

De zorgtoeslag is een groot succes. Vrijwel iedereen die er recht op heeft, heeft 'm ook aangevraagd. Dat blijkt uit een enquête van TWEEVANDAAG, in samenwerking met het Nibud, die vanavond (dinsdag 21 maart) in de uitzending te zien is. Aan de peiling over de zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag hebben 21.000 deelnemers van het TweeVandaag Opinie Panel meegedaan.

Het succes van de zorgtoeslag zegt meteen iets over de noodzaak ervan. Vrijwel niemand ziet de maandelijkse toeslag als een extraatje. Voor eenderde van de mensen met een zorg- en huurtoeslag is dat geld nauwelijks toereikend om het einde van de maand te halen. De harde klappen vallen bij drie categorieën: alleenstaanden, laag opgeleiden en mensen met een uitkering. Vaak zijn zij er ten opzichte van vorig jaar op achteruit gegaan.

Er is een grote groep die wel in aanmerking komt voor zorgtoeslag, maar zich daar kennelijk niet van bewust is. Het gaat om de middeninkomens, de groep met een inkomen van tussen de 25.000 en 40.000 euro. Ongeveer 40 procent van die groep heeft recht op de zorgtoeslag, maar heeft deze niet aangevraagd.

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl.