Socialistische Partij

De Wit wil opheldering na rechterlijk uitspraak Catshuisbrand

21-03-2006 * Het kabinet moet volledige openheid van zaken geven over de eventuele verantwoordelijkheid van het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksgebouwendienst voor de brand in het Catshuis in 2004. Dat stelt SP-Kamerlid Jan de Wit in een reactie op het vonnis van de Haagse rechtbank, dat tot de conclusie komt dat de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Balkenende op de hoogte moeten zijn geweest van het verboden gebruik van thinner (verdunningsmiddelen) binnenshuis, maar het gewoon niet wilden weten.

Het Openbaar Ministerie verklaarde vorig jaar geen bewijzen te hebben dat de Rijksgebouwendienst wist dat er met thinner is gewerkt. De rechter is echter zo zeker van zijn zaak dat hij de geëiste boete voor de werkgever verlaagde van 25.000 tot 15.000 euro.

De Wit: "Er zit veel licht tussen de beweringen van het OM en de uitspraken van de rechter. Dat moet opgehelderd worden. Het kan niet zo zijn dat de rol van de opdrachtgever - vooral ook omdat het de overheid en het ministerie van de minister-president betreft - onduidelijk blijft."

Bij de brand in het Catshuis op 15 mei 2004 kwam een 49-jarige schilder om het leven. Veertien dagen later zou het volledig gerenoveerde Catshuis opgeleverd worden en gebruikt worden voor bijeenkomsten met buitenlandse staatslieden omdat Nederland voorzitter was van de Europese Unie.