Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 9 maart 2006, no. 64

Eindhoven viert Boomfeestdag rondom Genneper Hoeve

Woensdag 22 maart planten ongeveer 100 kinderen van de Gestelse basisscholen Hanevoet, De Springplank en De kameleon naar aanleiding van de Nationale Boomfeestdag vijftig bomen en een flink aantal meters haagstruiken bij de biologische boerderij de Genneper Hoeve in de Genneper Parken.

De gemeente Eindhoven en het Milieu Educatie Centrum organiseren elk jaar in een ander stadsdeel de boomfeestdag. Basisschoolkinderen uit het betreffende stadsdeel krijgen uitleg over de natuur en mogen daarna zelf bomen en struiken planten. Het thema van de Nationale Boomfeestdag 2006 is âBomen en spelenâ.

Hoogstam fruitgaard
Dit jaar is stadsdeel Gestel aan de beurt en worden de activiteiten geconcentreerd rondom de biologische boerderij de Genneper Hoeve (Tongelreeppad 1) in de Genneper Parken. De hoogstam fruitgaard wordt aangelegd in de kippenwei. Vanaf het Tongelreeppad bekeken zal de boomgaard ongetwijfeld uitgroeien tot een karakteristieke plek die voor de kippen schaduwrijke scharrelplekken gaat opleveren.

De aangeboden fruitbomen zijn biologisch opgekweekt . Ook niet-fruitbomen zoals eik, linde, noot, tamme kastanje en jasmijn krijgen een plekje. Verder zullen de kinderen rondom de Genneper Hoeve een haagplantsoen planten dat bestaat uit inheemse soorten zoals Gelderse roos, sleedoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en kornoelje.

Behalve de boerderij zal het Milieu Educatie Centrum ook gebruik maken van de boomgaard die opgenomen kan worden in een educatief programma.

Programma
De kinderen zullen in twee groepen de eerste uren een parallelprogramma afwerken. De ene groep zal starten met een tocht door een weiland waar ze enkele opdrachten zullen moeten uitvoeren. De andere groep start met het planten van bomen. Omstreeks 10.15 uur wisselen beiden groepen, waar zij even kunnen genieten van een drankje en een versnapering. Voordat elke groep start met planten krijgen de kinderen een toespraak van dhr. A. Opdam, biologische boer van de Genneper Hoeve. Beide parallelonderdelen van het programma zijn rond 11.30 uur afgelopen. Hierna krijgen de kinderen een lunch aangeboden in de voergang van de Genneper Hoeve. Met de koeien op enkele meters afstand van de tafels zullen de kinderen worden toegesproken door wethouder Schreurs, die als afsluiting een boom zal planten. Straattheater van twee levende bomen: een âboom van een ventâ en zijn âtakkenwijfâ zullen het geheel feestelijk opluisteren.

Achtergrond
De Stichting Nationale Boomfeestdag confronteert kinderen en hun ouders op positieve wijze met de noodzaak de natuur te respecteren en te onderhouden. Daarom organiseert zij jaarlijks de Nationale Boomfeestdag en ondersteunt regionale en/of gemeentelijke initiatieven. Zij ontwikkelt ook op het onderwijs gerichte les- en leermiddelen.

Meer informatie vindt U op www.boomfeestdag.nl. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven