Amsterdam RAI

Drang naar augurken tijdens zwangerschap blijkt mythe

De stereotypische drang van zwangere vrouwen naar augurken blijkt te berusten op een misverstand. Zwangere vrouwen geven vaker aan evenveel of juist minder augurken te eten dan voor hun zwangerschap. Wel hebben nagenoeg vier op de tien zwangere vrouwen veel meer trek in gezond eten dan voor hun zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek van de negen-maanden-beurs in Amsterdam RAI die op woensdag 22 maart zijn deuren opent.

Het onderzoek naar het eetgedrag van vrouwen tijdens de zwangerschap is uitgevoerd onder ruim duizend zwangere vrouwen of vrouwen met kinderen. Onderzocht is of de veronderstelling klopt dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer augurken eten.

Ruim acht op de tien zwangere vrouwen geven aan evenveel augurken te eten als vóór hun zwangerschap. Het aandeel dat zegt juist minder augurken te eten is zelfs groter (11 procent) dan het aandeel dat zegt meer augurken te eten (8 procent). Een op de acht vrouwen met kinderen die niet zwanger is, geeft aan tijdens de zwangerschap meer augurken te hebben gegeten.

Zoetigheid en chocola
Wanneer zwangere vrouwen wordt gevraagd of er etens- of drinkwaren zijn die ze op dit moment veel lekkerder vinden dan vóór hun zwangerschap, geeft slechts negen procent aan dat hierin geen verandering is. De overige 91 procent noemt vooral gezonde zaken als zuivel en fruit(sap). Zoetigheid en chocola worden door respectievelijk elf en zeven procent genoemd.

Afhankelijk
Tijdens de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet dus hoog zijn. Beursmanager Nicole Tuitert-Otterloo van Amsterdam RAI: "Ook al is de drang van zwangere vrouwen naar augurken een bakerpraatje, het zijn wel typische natuurproducten. Augurken bevatten nauwelijks calorieën en geen vet. Daarom delen we tijdens de negen-maanden-beurs augurken van Kühne uit aan het publiek."

Nieuw leven
Van 22 tot en met 26 maart 2006 staat Amsterdam RAI bol van nieuw leven tijdens de negen-maanden-beurs, het grootste evenement op het gebied van zwanger zijn, bevallen en opvoeden in Nederland. Naar verwachting 40.000 zwangeren en jonge ouders zullen zich gedurende vijf dagen in Amsterdam RAI laten inspireren en informeren over voeding, gezondheid, verzorging voor moeder en kind, financiën, speelgoed, kinderkamers, babykamers en kleding. Ook aan opvoeding, wonen en leven wordt uitgebreid aandacht besteed.

De feestelijke opening van de negen-maanden-beurs 2006 wordt op woensdag 22 maart vanaf 10.30 uur verzorgd door presentatrice Daniëlle Overgaag.

Meer informatie over de negen-maanden-beurs is te vinden op www.negenmaandenbeurs.nl.

Amsterdam, 13 maart 2006

---
Noot voor de redactie,