Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 13 maart 2006, no. 67

Leerlingen wandelen voor toiletten in meisjesscholen in Gedaref

Op woensdag 22 maart lopen ruim 200 leerlingen van de Opbouw, de Hasselbraam, Cornelis Jetses, De Bergen, De Internationale School en de Klimboom de sponsorloop Wandelen voor Water. De kinderen lopen elk met zes liter water in een rugzak een route van zes kilometer. Startpunt is het bedrijf van Brabant Water aan de A. Coolenlaan en eindpunt is de IJsbaan. De wandeling vindt plaats tussen 09.00 en 11.30 uur en wordt afgesloten met lunch voor de kinderen op de ijsbaan. De opbrengst van de wandeling is voor sanitaire voorzieningen in meisjes scholen in Gedaref, Soedan.

Hiermee leveren deze kinderen een bijdrage aan de millenniumdoelstellingen van de VN. Eén van de doelen is dat in 2015 vijftig procent meer mensen toegang moeten hebben tot voldoende en veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Na al drie keer meegedaan te hebben is het voor de kinderen in de scholen in Eindhoven een bekend gegeven dat: "Kinderen en vrouwen in ontwikkelingslanden vaak zoân zes kilometer lopen om drinkwater te halen. Met deze wandeling ervaren onze leerlingen voor één dag eens dezelfde dagelijkse realiteit. Ze gaan daardoor beseffen dat voldoende drinkwater niet vanzelfsprekend is."

Alle 200 leerlingen van groep 7 en 8 doen mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Peter Glas, Watergraaf van Waterschap âde Dommelâ geeft het startsein voor de sponsorloop. Tijdens de wandeling krijgen de kinderen te horen over wat er hier in Eindhoven zoal gebeurt met water. Robin Pistorius van Aqua for All maakt aan het einde van de sponsorloop het opgehaalde bedrag bekend.

Opbrengst
De opbrengst van de sponsorloop gaat naar sanitaire voorzieningen. Het geld wordt besteed aan de bouw van toiletten. Daarnaast zijn er educatieve programmaâs over waterbeheer, sanitaire voorzieningen en gezondheid voor de schoolkinderen en de lokale bevolking in Gedaref. Het bedrag dat de leerlingen bij elkaar brengen, wordt verdubbeld door het Waterschap âde Dommel, Brabant Water en de gemeente Eindhoven tezamen en door de samenwerking met Wilde Ganzen en de NCDO zal dit totale bedrag nogmaals worden verdubbeld.

In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een waterdeskundige. In de gastles staat het mondiale watervraagstuk centraal; er is aandacht voor water in de eigen omgeving én voor oplossingen voor waterproblemen in ontwikkelingslanden.

Deze jaarlijkse sponsorloop Wandelen voor Water is een initiatief van Aqua for All en wordt gelopen op Wereld Water Dag (22 maart). De organisatie in Eindhoven is in handen van Brabant Water en de gemeente Eindhoven. De Stichting Projectkoppeling Eindhoven-Gedaref zal zorgen dat het project in Gedaref ook weer binnen een jaar gereed is, zodat we de resultaten volgend jaar weer in de voorbereiding van de 5e Wereld Waterdag viering beschikbaar is.
impressie van de sponsorloop van 2005 impressie van de sponsorloop van 2005
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven