Feestelijke Opening Waterpark Tiel (16-03-2006)

Het Waterpark Tiel aan de Nieuwe Tielseweg is klaar. Op 22 maart a.s. (Wereld Waterdag) is de officiële opening. Het Waterpark is een initiatief van de Stichting Volkshuisvesting Tiel, gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland. Landschapsarchitect Michel Lafaille heeft het park ontworpen en zal de openingshandeling, samen met directeur Klaas Pos van het SVT verrichten.

De SVT wilde het grasveld voor de flats aan de Neerijnenlaan aantrekkelijker maken. In overleg met de gemeente en het waterschap is het idee ontstaan om een waterpark te maken.

Kleine natuur

Geulen, eilandjes, wandelpaden en bruggetjes maken het voormalige grasveld langs de Nieuwe Tielseweg tot een waterrijk park. In het park is veel `kleine natuur' te vinden. Aan de brede oevers kunnen straks vissen, kikkers en salamanders paaien. De talrijke oeverplanten, zoals zwanebloemen, gele lissen en dotterbloemen, zullen vlinders, libellen en waterjuffers aantrekken. Deze zomer kunnen de Tielenaren genieten van de nieuw aangelegde natuur.

Ruimte voor water

Voor waterschap, gemeente en SVT is het een uitgelezen kans om meer ruimte voor water te creëren in de stad en tegelijkertijd de woonomgeving aantrekkelijker te maken. Het waterschap is hard op zoek naar extra ruimte voor water. De klimaatsveranderingen zorgen in de toekomst voor meer regenval. Dat maakt het noodzakelijk om die ruimte te vinden, zodat we het overtollige regenwater kunnen opvangen en `bewaren'.

Waterplan

Het Waterpark wordt gefinancierd vanuit het SVT en het Waterplan Tiel. Het waterplan is een samenwerking tussen gemeente en waterschap en vooral gericht op duurzaamheid. Het gaat onder meer om de waterkwantiteit (niet te veel en niet te weinig), de waterkwaliteit (schoon en gezond), de afvoer van regenwater en de riolering. Dit alles wordt in samenhang (integraal) bekeken.