Gemeente Eemsmond


Kunstwerk op de Blink
donderdag 16 maart 2006

Op woensdag 22 maart 2006 biedt de Stichting Bevordering Welzijn Uithuizen (SBWU) een kunstwerk aan aan de gemeente Eemsmond. Dit kunstwerk wordt geplaatst op de Blink in Uithuizen, na voltooiing van de reconstructie. Er is voor gekozen om de bijnaam die de Uithuizers vroeger hadden, namelijk Kedellapper, uit te beelden.

Het kunstwerk is gemaakt door Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden. Hij heeft een bronzen beeld gemaakt met een hoogte van ongeveer 60 centimeter. Het kunstwerk wordt op een sokkel op de vernieuwde Blink geplaatst.

Kedellapper
De naam Kedellapper was vroeger de bijnaam voor Uithuizers. Een Kedellapper is iemand die ketels maakt en repareert. Meerdere ketellappers oefenden vroeger hun bedrijf uit in Uithuizen. Zij gingen destijds de boer op om ketels te repareren.

De kunstenaar
Jaap van Meeuwen (1958) woont en werkt in Uithuizermeeden in atelier de Koppel Paarden. Hij werkt voornamelijk met brons en ijzer. Zijn themas zijn onder meer: menselijke emoties en relaties, geschiedenis en culturen. Een aantal van zijn bekendere werken zijn het Hoefijzerpaard en de Don Quichote (Uithuizermeeden). Zijn werk is permanent aanwezig en verkrijgbaar in Galerie Waddenkunst in Uithuizen.

Centrumplan Uithuizen
De Kedellapper wordt geplaatst na reconstructie van de Blink. Deze reconstructie is onderdeel van het centrumplan Uithuizen. Dit plan bestaat uit diverse onderdelen. Binnenkort vestigt de Hema zich in Uithuizen. Aansluitend worden de parkeervoorzieningen aan de Noorderstraat en de Havenweg vergroot. Vervolgens vindt de herinrichting van de Blink plaats. Het tijdstip van deze herinrichting moet nog worden bepaald. Dit hangt samen met het plantseizoen en de te verwachten winkeldrukte. In samenhang met de herinrichting wordt ook de verkeerscirculatie aangepast.

SWBU
De SBWU is in 1993 in het leven geroepen na de opheffing van de Vereniging Het Groene Kruis Uithuizen. Bij de opheffing van de vereniging is een klein kapitaal achtergebleven, dat wordt beheerd door de SWBU. De renteopbrengst wordt aangewend voor het verstrekken van subsidies voor het ondersteunen en stimuleren van activiteiten op het gebied van welzijn, waaronder gezondheid en cultuur. In de loop der jaren zijn subsidies toegekend aan diverse projecten. Bijvoorbeeld voor ontwikkelingsmateriaal voor de peuterspeelzaal en basisscholen, het aanlichten van de Nederlands Hervormde kerk, het Jacobsmonument bij de Rooms Katholieke kerk en een bijdrage voor een muziekinstrument voor de muziekverenigingen Opwaarts en Bazuin.