Gemeente Heerlen

Grote oefening 23 maart 2006

Ontruimingsoefening verdieping zorgcentrum Douvenrade

Op 23 maart 2006 vindt er een grote ontruimingsoefening plaats in Zorgcentrum Douvenrade. Het gaat hierbij om een gezamenlijke oefening van Sevagram, Brandweer Parkstad Limburg, Brandweer V.P.T. (Veiligheid, Planvorming en Training), het Nederlandse Rode Kruis, de GHOR, Politie en gemeente Heerlen.

Tijdens de oefening wordt een scenario nagespeeld. Vanwege een zogenaamde brand in één van de appartementen, moet een gedeelte van de vijfde verdieping van de woontoren van zorgcentrum Douvenrade worden ontruimd. De te evacueren bewoners worden vervolgens opgevangen in een gemeentelijke opvanglocatie. Deze bewoners worden gespeeld door personeelsleden, vrijwilligers, bewoners en Lotusslachtoffers.

Alle acties worden daadwerkelijk uitgevoerd door de hulpdiensten en gemeente. Op de locatie zijn medewerkers van de brandweer, GHOR, politie, het Rode Kruis, Sigma, Sevagram en de gemeente aanwezig. Ook zal er een groot aantal voertuigen en materieel van de diensten ingezet worden. Dat betekent dat er o.a. brandweerwagens, ambulances en een politieauto klaar staan en tenten voor het zorgcentrum worden opgezet.

Doel van de oefening is het opdoen van vaardigheden met betrekking tot de werkzaamheden in de rampbestrijdingsprocessen bij een grootschalig incident. Hierbij staat de multidisciplinaire samenwerking voorop. Bij de oefening volgen de deelnemers de vastgestelde draaiboeken van de verschillende processen. Op deze manier kan gekeken worden waar sterke en zwakke punten zitten in de gewenste rampbestrijdingsorganisatie en wat in de praktijk verbeterd of bijgesteld moet worden.

Op 22 maart wordt definitief besloten of de geplande oefening daadwerkelijk doorgaat.

Noot voor de pers:
Wie bij de oefening aanwezig wil zijn, kan dat doorgeven via r.cobussen@heerlen.nl

HEERLEN, 17 maart 2006
Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --