Ingezonden persbericht


Finale dichter bij 4 mei
jonge dichters strijden om plek op de dam

De finale van Dichter bij 4 mei vindt op 22 maart plaats in Leeuwarden. De dichtwedstrijd onder jongeren vindt dit jaar plaats in de provincie Friesland, de gastprovincie voor het ochtendprogramma van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. De winnaar of winnares van de dichtwedstrijd mag zijn of haar gedicht op 4 mei voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Friese jongeren van 15 tot 19 jaar opgeroepen om een gedicht te schrijven over het thema herdenken. In totaal hebben de jongeren 282 gedichten ingezonden, waarvan vijftien doorgaan naar de finale op 22 maart. De vier beste inzendingen worden voorgedragen bij respectievelijk de Nationale Herdenking op de Dam en de herdenkingen in de nationale herinneringscentra in Westerbork, Vught en Amersfoort.

De finale van de wedstrijd vindt plaats in het Tryater in Leeuwarden. De jury, onder leiding van Remko Ekkers (literair recensent en dichter) met onder meer de winnares van Dichter 2005, Eveline van Rijswijk, bepaalt de uiteindelijke uitslag. De jury let naast de kwaliteit van het gedicht ook op de manier waarop het gedicht wordt voorgedragen.

De dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met Stichting Doe Maar Dicht Maar. Dit jaar hebben ook de Friese organisaties Tresoar en Keunstwurk een bijdrage aan het project geleverd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Herdenking Gevallenen 4 mei, Stichting Friesland 1940 - 1945 en het Prins Bernard Cultuurfonds.


---

Noot voorde redactie,