Ingezonden persbericht


Persbericht

GGD Kennemerland start vaccinatiecampagne hepatitis A voor kinderen

De GGD Kennemerland organiseert van woensdag 22 maart tot donderdag 1 juni a.s. een vaccinatiecampagne hepatitis A. Deze vaccinatiecampagne is bedoeld voor kinderen van 1½ tot 12 jaar die op vakantie gaan naar een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals bijvoorbeeld Egypte, Marokko en Turkije. Door preventief tegen hepatitis A te vaccineren hoopt de GGD Kennemerland eventuele uitbraken van deze ziekte - vaak na de zomervakantie - te kunnen voorkomen. Voor deze campagne geldt een speciaal actietarief van 35 euro voor twee vaccinaties. Allochtone kinderen hebben hiervoor een uitnodigingsbrief ontvangen. Ook voor Nederlandse kinderen die met hun ouders op reis gaan naar een risicogebied geldt deze actie.

De vaccinatie
Hepatitis A (geelzucht) is een virusziekte van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A virus. Hepatitis A is erg besmettelijk. Volwassenen die hepatitis A krijgen zijn vaak vier tot zes weken ziek. Bij kleine kinderen verloopt hepatitis mild of zelfs zonder klachten, maar zij spelen vaak een grote rol in de overdracht van de ziekte vanwege slechte handenwas-hygiëne en nauw onderling contact. Ook kan besmetting via voedingsmiddelen plaatsvinden. Om volledig beschermd te zijn dienen de kinderen twee maal gevaccineerd te worden. De vaccinatie biedt 25 jaar bescherming.

Afspraak maken
Een afspraak is te maken via het telefoonnummer van het reizigersspreekuur: 023 - 511 59 59(tussen 08.30 en 11.30 uur). Digitaal is het ook mogelijk om een afspraak te maken via www.hdk.nl of www.ggdreizen.nl.

Haarlem, 20 maart 2006

---