Unicef



Afghanistan: morgen begint het nieuwe schooljaar 21 maart 2006, Kabul - In Afghanistan begint morgen het nieuwe schooljaar. Helaas gaan nog veel te weinig kinderen in dit land naar school. Daarnaast kampen ze ook met tal van andere problemen. De sterfte onder moeders en kinderen is schrikbarend hoog en de rechten van kinderen worden genegeerd.

In Afghanistan gaat minder dan de helft van de meisjes in de basisschoolleeftijd naar school. In Afghanistan gaat minder dan de helft van de meisjes in de basisschoolleeftijd naar school.

Elke dag overlijden ongeveer 600 kinderen onder de vijf jaar, vaak aan ziektes die gemakkelijk zijn te voorkomen. Dagelijks sterven circa 50 vrouwen door complicaties tijdens de bevalling. Minder dan de helft van de meisjes in de basisschoolleeftijd gaat naar school. Een kwart van de kinderen die wel naar school gaan, moeten daarnaast werken. Circa eenderde van de vrouwen is voor hun 18de jaar getrouwd.

Aanslagen
Toch gaan op dit moment meer kinderen dan ooit naar school in Afghanistan. Dat is onder meer te danken aan massale Terug naar school-campagnes die de overheid samen met Unicef de afgelopen jaren op touw heeft gezet. Aanslagen van Taliban-strijders tegen scholen en onderwijzers maken dat deze positieve ontwikkeling in gevaar komt. Rima Salah, vice-directeur van Unicef Internationaal, is op dit moment in Afghanistan om aandacht te vragen voor de problemen daar. Zij zegt: "Aanslagen die tegen het onderwijs zijn gericht, raken de meest fundamentele rechten van de Afghaanse bevolking. Wij roepen de autoriteiten en gemeenschappen op om samen te werken, zodat alle kinderen toch naar school kunnen gaan."

De Afghaanse regering wil investeren in gezondheidszorg en onderwijs, maar daarvoor heeft zij geld nodig van de internationale gemeenschap. Salah roept donoren daarom op over de brug te komen. Zij wijst ook op het belang om te investeren in de provincies, zodat de verschillen tussen stad en platteland kleiner worden.