Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS geld voor rampenplan ziekenhuizen

Persbericht, 22-3-2006

Ziekenhuizen kunnen de komende twee jaar 2,5 miljoen euro tegemoet zien om zich voor te bereiden op rampen en crises zoals een grieppandemie. Dat is het onderwerp van de tweede conferentie over de geneeskundige voorbereiding bij rampen op 23 maart in Utrecht. De conferentie is georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft als thema 'Fail to prepare is to prepare a failure'.

Het ministerie van VWS hoopt dat de meeste ziekenhuizen in 2007 hun rampenopvangplan hebben geactualiseerd en geoefend. Verder moet de voorbereiding op rampen tegen die tijd onderdeel zijn van het kwaliteitssysteem van ziekenhuizen. Hiervoor is voor de komende twee jaar 2,5 miljoen euro gereserveerd.

ZonMw gaat in opdacht van VWS de implementatie van de ziekenhuisrampenplannen ondersteunen. Ziekenhuizen kunnen een projectvoorstel indienen. Nu zijn ziekenhuizen op verschillende manieren bezig met de voorbereiding op rampen en crises. De dreiging van nieuwe typen crises, zoals een grieppandemie, vraagt om een meer gestructureerde aanpak. Het beschikbaar stellen van gelden vanuit VWS voor ziekenhuizen om te oefenen, past in een breed pakket van maatregelen om de zorg adequaat voor te bereiden op grootschalige incidenten. Daarbij wordt de aansluiting gezocht met ontwikkelingen in het openbaar bestuur, zoals de vorming van veiligheidsregio's.