Dienstenbond CNV

Principeakkoord VGB CAO & Pensioen
22-03-2006

In 1999 was er voor het eerst een CAO voor de Groothandel in Bloemen en Planten (VGB) met CNV Dienstenbond. Nu 7 jaar later, na 4 jaar zwaar onderhandelen, komt er ook een pensioenregeling als de leden akkoord gaan met het principeakkoord. Dit is een unieke gebeurtenis aangezien dit één van de laatste sectoren was zonder pensioen.

Oktober vorig jaar hebben wij nog geflyerd en actie gevoerd voor een goede pensioenregeling. Het zag er toen nog slecht uit. 500 werknemers hebben de ansichtkaart met oproep teruggestuurd. Afgelopen vrijdag heeft CNV Dienstenbond een principeakkoord gesloten met de werkgevers. Het principeakkoord krijgt u, als de teksten zijn uitgewerkt, ter instemming voorgelegd.

De pensioenregeling
De onderhandelingen voor een nieuwe pensioenregeling zijn de afgelopen 4 jaar zwaar geweest. Dat er zo kort na het ingaan van de eerste CAO in 1999 nu ook een pensioenregeling ligt is echter bijzonder. De afgelopen maanden zijn de werkgevers teruggegaan naar hun achterban om extra mandaat te krijgen om aan onze eisen te voldoen. Ook wij hebben uiteraard water bij de wijn moeten doen. Het resultaat is een beschikbarepremieregeling per 1 januari 2007 (streefdatum). De premie wordt 7,2% waarvan de werkgevers de helft betalen. Het komende jaar zal de regeling verder uitgewerkt worden. In de komende maanden zult u meer informatie krijgen over de pensioenregeling.

De CAO
Vanaf juli 2004 was er geen CAO meer. Met terugwerkende kracht zal de nieuwe CAO ingaan en lopen tot en met 31 december 2007. De afgesproken loonsverhoging is per 1 juli 2006 2,6% en per 1 januari 2007 1%. Dit betekend een structurele loonsverhoging gedurende de looptijd van 3,6%. Verder is afgesproken dat de werkgever 1/6e van de kinderopvangkosten voor zijn rekening neemt. Daarnaast was een lastig punt de doorbetaling bij ziekte. De afspraak is dat het blijft zoals het nu ook is geregeld in de CAO, namelijk 90% van het salaris tijdens het eerste én tweede ziektejaar. De werkgevers wilden terug naar 90% eerste jaar en 80% het tweede jaar. Ook hebben wij veel aandacht gevraagd voor de naleving van de CAO. De Commissie van Toezicht krijgt meer mogelijkheden en de bedrijven in de branches mogen alleen nog maar gebruikmaken van uitzendbureaus die erkend zijn door het Register Inleenarbeid Agrarisch en ABU/NBBU. Zo hopen wij te voorkomen dat er nog langer wordt gewerkt met dubieuze uitzendbureaus die slecht omgaan met de uitzendkrachten. Tot slot heeft de werkgeversorganisatie een collectieve levensloopregeling afgesloten waar werknemers in de branche op vrijwillige basis gebruik van kunnen maken.

Het principeakkoord
CNV Dienstenbond zal het bereikte principeakkoord binnenkort ter instemming aan u voorleggen. Wij vinden de combinatie CAO en de instelling van het pensioenfonds een grote stap voorwaarts voor deze sector. Daarnaast is het maximaal haalbare bereikt. Wij leggen het principeakkoord dan ook positief voor. Zodra de definitieve teksten zijn uitgewerkt sturen wij u het principeakkoord toe met een stemformulier.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl