Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN BETER IN NALEVING EUROPESE AANBESTEDINGSRICHTLIJNEN

De naleving van de Europese aanbestedingsrichtlijnen door de Nederlandse gemeenten is verbeterd. Dit blijkt uit de Nalevingsmeting Europese aanbestedingsregels 2004 van het ministerie van Economische Zaken. Deze Nalevingsmeting 2004 toont voor gemeenten een stijging in het nalevingspercentage ten opzichte van 2002 met 10 tot 20 procent.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat gemeenten diverse inkooppakketten volgens de Europese richtlijnen aanbesteden via gezamenlijk inkopen. Volgens de VNG kunnen met name voor kleinere gemeenten dergelijke vormen van inkoopsamenwerking een succesfactor zijn bij de professionalisering van de inkoop- en aanbestedingsfunctie. Veel van deze inkopen en aanbestedingen hoeven bij individuele inkoop niet volgens de Europese regels te worden aanbesteed. Het is positief dat gemeenten dergelijke verbanden aangaan en daardoor meer Europees aanbesteden, aldus de VNG.

Met name de kleinere gemeenten hebben nog moeite met het uitvoeren van de vaak complexe Europese aanbestedingsregelgeving. Dit blijkt ook uit de nalevingsmeting. De VNG is daarom dit jaar gestart met het project Goed Besteed. Om de gemeentelijke inkoop- en aanbestedingorganisatie verder te professionaliseren is binnen gemeenten meer bestuurlijke aandacht voor het inkoop- en aanbestedingsbeleid nodig. Voor de zomer organiseert de VNG twintig regionale bijeenkomsten om hierover van gedachten te wisselen met burgemeesters en wethouders. Daarnaast staan in het najaar 6 minisymposia gepland voor raadsleden, griffiers en leden van de lokale rekenkamer.

Om de naleving van de regels verder te verbeteren bepleit de VNG heldere en eenvoudige wet- en regelgeving op nationaal niveau die niet meer regelt dan strikt noodzakelijk is. De nieuwe aanbestedingswet moet er niet toe leiden dat alles wordt dichtgeregeld.