Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

Aansluiting op arbeidsmarkt verbeteren door breder naar mensen te kijken

CWI opent veertig Competentie Test Centra

Bij veertig vestigingen van CWI is dit voorjaar een Competentie Test Centrum ingericht. Werkzoekenden kunnen hier terecht om te testen hoe het staat met hun competenties: eigenschappen en vaardigheden die op een standaard CV onvermeld blijven, maar die doorslaggevend kunnen zijn voor iemands geschiktheid voor een bepaalde baan. Competenties zijn bijvoorbeeld zelfstandig kunnen werken, ondernemend zijn, flexibel of ordelijk werken. Bemiddelen op basis van competenties is voor CWI een extra instrument om de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Aan de hand van een competentietest kunnen werkzoekenden aantonen voor welke beroepen of opleidingen zij geschikt zijn, ook als hun opleiding en werkervaring daar niet direct op aansluiten. Met een inzicht in hun competenties zijn werknemers breder inzetbaar. Dat is belangrijk op een arbeidsmarkt die steeds meer vraagt om flexibiliteit, waar functies en omstandigheden snel veranderen. Wie inzicht heeft in zijn eigen capaciteiten, weet ook beter wat hij of zij waard is en kan zich gerichter oriënteren op een andere baan. CWI staat niet alleen in haar aandacht voor competenties. In het middelbaar beroepsonderwijs wordt competentiegericht leren ingevoerd met ingang van het volgend schooljaar. Veel werkgevers passen competentiemanagement inmiddels toe bij loopbaanbeleid en werving en selectie.

Structurele werkloosheid ontstaat wanneer mensen ook bij een aantrekkende economie geen kans zien om een baan te vinden omdat ze de juiste opleiding of ervaring missen. Competentiegericht beoordelen en bemiddelen kan dit gat tussen vraag en aanbod verkleinen.

Er zijn Competentie Test Centra bij de CWI-vestigingen in Alkmaar, Almelo, Almere-Stad, Amersfoort, Amsterdam-Zuid, Amsterdam Zuidoost, Apeldoorn, Arnhem Noord, Breda, Den Bosch, Delft, Den Haag Zuidoost, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven (Centrum), Emmen, Enschede, Goes, Groningen (Centrum), Haarlem (Jansweg), Heerenveen, Heerlen, Hoogeveen, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Oss, Maastricht, Gouda, Nijmegen, Rotterdam (Schiekade), Schiedam, Sittard, Tiel, Tilburg, Utrecht Zuid, Venlo, Winschoten, Winterswijk, Zaandam en Zwolle.


Noot voor de redactie,

Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)