Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Aanpak fietsendiefstal in Amsterdam succes

22/03/2006 - Aantal gestolen fietsen daalt nog steeds

Het percentage gestolen fietsen in Amsterdam is in de afgelopen jaren gedaald van 16 naar 10. Dit toont aan dat de gezamenlijke aanpak van fietsendiefstal door politie, justitie en gemeente zijn vruchten afwerpt. In 2005 is 1 op de 10 fietsen gecontroleerd op diefstal en zijn er 341 gestolen fietsen teruggevonden. Doordat nu in plaats van alleen de lokale, ook de landelijke database wordt gecheckt, is het aantal gestolen fietsen dat is teruggevonden in twee maanden tijd van
1% naar 6% gestegen. Dit staat in de Stand van Zaken werkprogramma Fietsendiefstalpreventie, waarvan het college van B&W heeft kennis genomen.

In 2002 is de gezamenlijke aanpak van de politie, justitie en de gemeente gestart, omdat er zo veel fietsen werden gestolen dat mensen bijvoorbeeld niet meer op hun dure fiets naar de stad durfden. Ook was er sprake van normvervaging; steeds meer slachtoffers van fietsdiefstal vonden het normaal om een gestolen fiets te kopen of er zelf een te stelen.

Wethouder Mark van der Horst: De aanpak is een succes. Er worden nog steeds fietsen gestolen, maar dankzij intensieve controles al een stuk minder dan een aantal jaren geleden. Het is belangrijk dat we doorgaan met deze aanpak. Daarom maken we een nieuw werkprogramma tot en met 2010.
Centraal in de aanpak staan controle en toezicht, registratie, handhaving en stallen. In januari was er een brede bijeenkomst met alle betrokken partijen waar het eerste werkprogramma is geëvalueerd. Ook wordt nu gezocht naar financiële dekking.

Controle van fietsen
In 2005 zijn er naar schatting 54.000 fietsen gecontroleerd: 23.656 bij de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC), ruim 10.000 door het graveerteam en ongeveer 20.000 op straat. Dit houdt in dat in 2005 ongeveer 1 op de 10 fietsen is gecontroleerd. Deze grootscheepse controles gaan in 2006 door. Een speciaal controleteam van toezichthouders controleert op grote schaal fietsen op diefstalsignalering, vooral bij stations en andere plaatsen waar veel fietsen gestald worden. Doordat er nu zoveel gecontroleerd wordt, heeft het steeds meer zin om aangifte te doen. Sinds 2005 kan men via Internet aangifte doen. Ook kan aangifte via de AFAC worden gedaan. Mensen kunnen nagaan of hun fiets bij de AFAC staat. Als dit niet het geval is kunnen ze vervolgens ter plekke aangifte doen.

AFAC
In 2005 zijn in totaal 23.656 fietsen door de stadsdelen en de politie aangeleverd bij de AFAC en zijn 341 gestolen fietsen teruggevonden. Sinds november 2005 worden alle fietsen die bij de AFAC binnenkomen ook in HKS (een landelijke database van de politie) gecheckt. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. Het aantal gestolen fietsen dat is teruggevonden is in twee maanden tijd van 1% naar 6% gestegen. Het aantal mensen dat de weg naar de AFAC weet te vinden, stijgt nog steeds. Uit de Omnibusenquête van O+S, gehouden in oktober 2005, kwam naar voren dat 38% van de Amsterdammers weet wat de AFAC is. In mei 2004 was dat 20%.

Fietsflat CS

Kijk ook bij

> Fietsendiefstal »