Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker blijft bij besluit bomenkap Onderbanken

Minister Dekker (VROM) blijft bij haar besluit over het afzagen van bomen in een deel van de Schinveldse bossen van de gemeente Onderbanken. Dit staat in een brief (de beslissing op bezwaar) van de minister aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Minister Dekker verleende 3 augustus 2005 vrijstelling voor het afzagen van onder meer zes hectare bos vanuit het oogpunt van veiligheid en operationaliteit van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen.

De brief van minister Dekker aan staatssecretaris Van der Knaap volgt op de uitspraak van de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 2 december 2005. De voorzitter oordeelde dat de minister terecht is overgegaan tot de Nimby-procedure voor het afzagen van zes hectare bos in de Schinveldse bossen. In de uitspraak schorste de voorzitter wel de benodigde werkzaamheden in de resterende veertien hectare, omdat daarvan de aard en omvang niet voldoende concreet omschreven waren. In de beslissing op bezwaar geeft minister Dekker aanvullende informatie over de nog te verrichten werkzaamheden in het bos. Het gaat daarbij om circa 1 hectare direct grenzend aan de afgezaagde zes hectare. In dat gebied staan tussen de 70 tot 420 bomen die mogelijk de maximaal toelaatbare hoogte overschrijden en daarom afgezaagd moeten worden. De aantallen zijn gebaseerd op recente metingen in 2005 door het ministerie van Defensie. Tijdens de uitvoering wordt met apparatuur bepaald om welke bomen het exact gaat. De bomen, die bij meting niet te hoog blijken, blijven staan. In de overige dertien hectare zijn geen werkzaamheden nodig omdat daar vooralsnog geen bomen staan die uitsteken.

Tegen het besluit van minister Dekker om vrijstelling te verlenen voor de werkzaamheden in het bos zijn 302 bezwaren binnengekomen. Voor het doorlopen van een zorgvuldige NIMBY-procedure is op 5 januari 2006 een hoorzitting gehouden zodat de inzenders hun bezwaren mondeling konden toelichten. De bezwaren hebben betrekking op de gevolgde procedure, het gebruik van de vliegbasis Geilenkirchen en de Awacs vliegtuigen, de ingreep in het bos, de geluidsoverlast, de gevolgen van de ingreep voor de overlast in de omgeving, de invloed van het afzagen van de bomen. In de brief aan staatssecretaris Van der Knaap verklaart minister Dekker de bezwaren voor een groot deel ongegrond omdat deze geen betrekking hebben op de gevolgen van het afzagen van de bomen, maar op de los van die ingreep al bestaande overlastsituatie. De bezwaren over de mogelijke negatieve gevolgen van de ingreep worden weerlegd. De bezwaarmakers ontvangen spoedig de beslissing op bezwaar.

Minister Dekker, staatssecretaris Van Geel (VROM) en staatssecretaris Van der Knaap hebben vorige maand bestuurlijk overleg gevoerd met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken, de Commissaris der Koningin (CdK) in Limburg, de heer Frissen en gedeputeerde Kersten. Tijdens een goed en constructief overleg hebben de partijen een aantal afspraken met elkaar gemaakt over onder meer de aanleg van zes hectare nieuw bos, het verrichten van geluidsmetingen en overleg met de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen.

Downloads:

www.vrom.nl/
brief aan staatssecretaris Van der Knaap