Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van vrijdag 17 maart 2006

Dinsdag 21 maart 2006 in Bestuurscentrum Meerssen: Ondertekening convenant Wonen, Welzijn, Zorg

'Vermaatschappelijking van de zorg' staat in Limburg hoog op de agenda. Hiermee wordt bedoeld dat ook mensen met een functiebeperking zolang mogelijk in hun eigen omgeving
kunnen blijven wonen. Helaas is dit ideaal niet voor iedereen weggelegd. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke functiebeperking kunnen vaak niet (langer) zelfstandig wonen. Zij zijn afhankelijk van zogenaamde intramurale voorzieningen, zoals een verzorgingshuis of verpleeghuis. Voor weer anderen is wonen in een verpleeg- of zorginstelling (nog) niet noodzakelijk, maar zij moeten dan wel kunnen beschikken over geschikte huisvesting en zorg (voorzieningen) op maat. Hierbij moet de zorg - moeten de voorzieningen - zoveel mogelijk naar de persoon toe worden gebracht: de mens staat centraal.

Gemeente als regisseur
Het Rijk heeft de gemeenten daartoe de rol van regisseur toebedeeld, met bijzondere aandacht
voor de positie van de vragers/consumenten, en anderzijds een uitvoerende en faciliterende rol, bijvoorbeeld op het gebied van volkshuisvesting, WVG en welzijn.

Regionale samenwerking
Om gebruik te maken van elkaars expertise en capaciteiten hebben de gemeenten in de regio
de krachten gebundeld. In heel Limburg is er sprake van regionale samenwerking op het vlak
van wonen, welzijn en zorg. Hiervoor is een structuur ontwikkeld waarin gemeenten, woningcorporaties, welzijnswerk, zorgaanbieders en zorgvragers zijn vertegenwoordigd.
Deze bestaat uit Regionale Overlegtafels WWZ (overkoepelend, strategisch niveau), lokale overleggen WWZ (gemeentelijke platforms) en het Regionaal Zorgvragersoverleg.

Samenwerking binnen de gemeente : ondertekening convenant In onze gemeente gaan Woningstichting Meerssen, Stichting KIOSO, Stichting Christelijke Zorgorganisatie (SCZ), Stichting Zorg voor Ouderen en Gemeente Meerssen samenwerken op
het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg. Hiertoe wordt op dinsdag 21 maart 2006 een convenant ondertekend. Aanvang: 15.00 uur. Locatie: collegekamer Bestuurscentrum, Beekstraat 51 Meerssen. Namens de gemeente Meerssen wordt het convenant ondertekend door wethouder John Ummels.

Projectgroep concrete uitvoeringsplannen
De samenwerking wordt vertaald in een projectgroep, die verantwoordelijk zal zijn voor de concrete aanpak. op financieel, organisatorisch en zorginhoudelijk gebied. Hiervoor zullen binnen de gemeente Meerssen o.a. een aantal woonzorggebieden worden gerealiseerd.
Meer informatie over de concrete uitvoeringsprojecten volgt via de gemeentelijke media.