Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 22 maart 2006, 85

Gemeente steunt zeven projecten uit convenant met TU/e

De gemeente Eindhoven draagt ongeveer 200.000 euro bij aan zeven projecten, die voortkomen uit het convenant tussen de gemeente en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Deze projecten zijn een vervolg op het convenant dat de gemeente en de Technische Universiteit in maart 2003 ondertekenden.

Zeven projecten

Het gaat om de volgende zeven projecten:
⢠het opzetten en uitwerken van Belevingskaarten, ⢠Duurzame integrale wijkontwikkeling ,
⢠Atelier E+ ,
⢠"Brainport Global Educational Concept",
⢠Cityplan Eindhoven,
⢠Brainport II en
⢠een Communicatieplan.

Grote Steden Beleid (GSB)

Het convenant past binnen de kaders van het Eindhovense Grotestedenbeleid en wil via gezamenlijke projecten kennis uitwisselen en tastbare beleidsresultaten scoren. Die resultaten zijn zowel voor de gemeente als de TU/e belangrijk. De gemeente wil zo het Grotestedenbeleid, en in samenhang hiermee Eindhoven Brainport, meer vorm en inhoud geven. De TU/e wil met deze projecten kennis en ervaring opdoen en ze vervolgens toepassen in het onderwijs. Eveneens worden de projecten gebruikt in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Financiele injectie

Met name de verdere ontwikkeling van Brainport krijgt een flinke financiële injectie. Om Brainport vorm te geven publiceerde de TU/e op verzoek van de gemeente eind vorig jaar het rapport "Ruimte voor Eindhoven Brainport". In dit rapport werken docenten van de universiteit een kleine vijftig projecten uit om het profiel van Brainport te versterken. Mede aan de hand van dit rapport zal het concept voor Eindhoven Brainport verder worden uitgewerkt.

Hoe worden projecten uitgewerkt?

Twee andere projecten, die genoemd worden, zijn het opzetten en uitwerken van Belevingskaarten en atelier E+. Het opzetten en uitwerken van Belevingskaarten dienen mede als basis voor het maken van een Stadsatlas. In deze atlas wordt een aantal zaken zoals de zorgatlas van de GGD, de Geogids van Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (DSOB), de Stadsmonitor van Bestuursinformatie en Ondersteuning (BIO) en de belevingsatlas van Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) gebundeld. Met de bovenstaande Belevingskaarten willen de onderzoekers onder meer inzichtelijk maken welke straten in de stad als veilig worden ervaren en door wie, wat de relatie is tussen de groenvoorziening en de levendigheid in de stadswijken en wat de relatie is tussen de architectuurbeleving en de sfeer in de stadswijken. Met atelier E+, waarbij studenten diverse projecten in Eindhoven uitvoeren, beogen de TU/e en de gemeente Eindhoven een wisselwerking tot stand te brengen in het kader van "de Stad als Laboratorium". Daarbij worden onder meer gezamenlijk ideeën, concepten en strategieën ontwikkeld op het gebied van architectuur en stedebouw. Door terug te gaan in de tijd tenslotte willen de TU/e, het van Abbe en DSOB het Cityplan van het Rotterdamse architectenbureau van den Broek en Bakema nogmaals de revue laten passeren en analyseren waarom dit grootschalige centrumplan het destijds (eind 1960, begin 1970) niet haalde. De resultaten van deze terugblik kunnen dan vervolgens gekoppeld worden aan de actuele en toekomstige situatie van de stadsontwikkeling in Eindhoven/Brainport.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven