Gemeente Deventer

Week 12, 21 maart 2006

GEMEENTE DEVENTER STELT ACTIEPLAN PLATTELAND DEFINITIEF VAST

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft vandaag het Actieplan Platteland 2006 definitief vastgesteld. De reacties op het in november uitgebrachte ontwerp zijn daarin meegenomen. Het Actieplan is het uitvoeringsprogramma voor het plattelandsbeleid van Deventer. Het bevat een groot aantal projecten die de gemeente wil gaan oppakken of waar ze al mee bezig is. Bij het vaststellen is het âwerkbudget plattelandâ van ⬠100.000 dat jaarlijks beschikbaar is voor dit jaar verdeeld.

Wethouder Gosse Hiemstra, coördinerend wethouder platteland, heeft de afgelopen maanden over het ontwerp Actieplan gesproken met verschillende organisaties, zoals de agrarische sector, landgoedeigenaren, dorpenplatforms, vertegenwoordigers van recreatie- en natuurorganisaties, onder meer tijdens een druk bezochte werkconferentie in Bathmen.

Vrijwel alle partijen bleken zich goed te kunnen vinden in dit plan. Een veelgehoorde wens was dat de gemeente vooral moest uitgaan van de vele initiatieven van bewoners, ondernemers en organisaties op het platteland.

Uitgangspunten en doelstellingen voor het plattelandsbeleid

De gemeenteraad heeft op 8 februari de uitgangspunten en doelstellingen voor het plattelandsbeleid van Deventer vastgesteld. Deze zijn in het actieplan overgenomen.

Centraal uitgangspunt is dat de kennis en initiatieven voor de plattelandsontwikkeling van bewoners, ondernemers en organisaties de basis vormen voor de inzet van de gemeente. De gemeente wil initiatieven van onderop ondersteunen.

De vier hoofddoelstellingen zijn:

* Behoud van de landbouw als belangrijke sociale en economische drager van het platteland

* Stimuleren van ânieuw ondernemerschapâ op het platteland, onder meer door verbrede landbouw (landbouw gecombineerd met andere functies) en toerisme en recreatie (ontwikkelen van Salland tot herkenbare toeristische regio)

* Behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied (landschap, natuur, cultuurhistorie milieu, ecologie en water). Voorkomen moet worden dat het landelijk gebied door alle nieuwe ontwikkelingen âverrommeltâ

* Behoud en versterking van de leefbaarheid van de dorpen en buurtschappen, vooral door behoud en bundeling van voorzieningen.

Het werkbudget platteland

Het werkbudget voor het platteland wordt voor 2006 als volgt verdeeld:
* groene en blauwe diensten: ⬠14.000
Groene en blauwe diensten zijn werkzaamheden voor het beheer en onderhoud van het landschap of voor het waterbeheer. Ze worden uitgevoerd door bewoners van het gebied en zijn voor hen een bron van neveninkomsten. De diensten worden gefinancierd door provincie, gemeenten, waterschappen, grondeigenaren en andere belanghebbenden. Met dit concept zijn goede ervaringen opgedaan bij 6 proefprojecten in Overijssel. Deventer zal het initiatief nemen om dit concept in Salland in te voeren. Bekeken wordt of de onlangs opgerichte Agrarische Natuurvereniging Salland hierin een rol kan spelen.


* ondersteuning kavelruilcommissie LTO: ⬠2000 Kavelruil is een belangrijk instrument om de grondmobiliteit die met de grote veranderingen op het platteland gepaard gaat, te geleiden. De LTO heeft daartoe de kavelruilcommissie ingesteld en kreeg daarvoor vanuit de gemeente Bathmen een subsidie die doorloopt in 2006 en 2007. De gemeente zal dit bedrag verhogen, ook omdat het gaat om een groter grondgebied dan de voormalige gemeente Bathmen.


* Recreatief fietspad langs de Zandwetering, bij Diepenveen-Rande: ⬠50.000
Dit betreft de uitvoering van één van de vijf deelgebieden uit het Masterplan Zandwetering ter hoogte van Diepenveen en Rande. Het gaat concreet om het herinrichten van de Zandwetering, de aanleg van een recreatieve verbinding en het beleefbaar maken van de cultuurhistorische waarden in het gebied. Door medefinanciering door waterschap Groot Salland en provincie Overijssel kan de bijdrage van Deventer een veelvoud van het voorgestelde bedrag genereren.


* Behoud cultuurhistorisch agrarische bebouwing: ⬠12.000 Dit betreft een project uit het Actieplan waarmee wordt beoogd het waardevolle karakter van hoeven en erven te behouden, ook bij de functieverandering die voor veel boerderijen zal optreden. Gedacht wordt aan de inschakeling van de Stichting IJsselhoeven, een particulier initiatief, die al enkele jaren actief is aan de oostzijde van de IJssel, van Voorst tot Welsum, en die haar werkterrein naar deze zijde van de IJssel (gemeenten Deventer en Olst-Wijhe) wil uitbreiden. Deze stichting richt zich op behoud, onderhoud en renovatie van cultuurhistorische (IJssel)hoeven en hun erven.


* communicatie ⬠7.000
Dit betreft de (externe) kosten voor een Nieuwsbrief platteland en voor het organiseren van werkconferenties.


* onvoorzien: ⬠15.000
Dit budget is bedoeld voor kleinere uitgaven die lopende het jaar zich voordoen. Recent is bijvoorbeeld een aanvrage gehonoreerd voor een bijdrage aan de Sallandse Ontmoetingsdag in Bathmen, op 21 mei, georganiseerd door de Stichting Bathmen Promotie.

Publicatiedatum: 22-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 22 maart 2006