Gemeente Deventer

Week 12, 21 maart 2006

MARKANTE HOOGBOUW OP TERREIN VOORMALIGE IJSBAAN REMBRANDTKADE

Wonen aan een rivier, zoals de IJssel met prachtige vergezichten over de uiterwaarden en het achterliggende gebied, is in trek. In Deventer is nog een paar van deze locaties beschikbaar. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de oude ijsbaan aan de Rembrandtkade te ontwikkelen voor de woningbouw onder de titel Park Zandweerd. Het college wil op deze plek vooral hoogbouw realiseren. De hoogbouw of âlandmarkâ moet in de ogen van het college een echte blikvanger zijn van hoge architectonische en stedenbouw-kundige kwaliteit. Park Zandweerd omvat de voormalige ijsbaanlocatie met de naastgelegen sporthal en het parkeerterrein, evenals de groenzone met waterpartijen. Het plan is de noordelijke afronding van het IJsselfront en biedt kansen een bijzonder woonmilieu tot stand te brengen; wellicht te combineren met voorzieningen.

Op basis van deze ambitie heeft het college het stedenbouwkundig bureau VHP uit Rotterdam gevraagd een verkenning te maken naar het âwat en hoeâ van een landmark op deze plek. Deze verkenning is uitgemond in vier modellen met de werktitels: kastelen, slangen, torens en monoliet.

Plussen en minnen

Elk model heeft plussen en minnen. Om tot een keuze te komen wil het college weten hoe er in Deventer over de verschillende modellen wordt gedacht. Daarom staan er onder meer bijeenkomsten met buurtbewoners en belanghebbenden staan op het programma. Tijdens deze sessies wil het college de mening van de bewoners en belanghebbenden peilen. Het college heeft vooralsnog geen voorkeur voor een van de vier modellen.

Landmark

Aan de basis van de modellen staat het structuurplan. Dat spreekt van een potentiële âlandmark-locatieâ. âDe Kroon van Deventer, ontwikkelingsvisie voor wijk 4â beschouwt de voormalige ijsbaanlocatie als een locatie waarbij optimaal rendement wordt behaald uit de ligging aan en het zicht op de IJssel en de uiterwaarden. Het âlandmarkâ presenteert zich als entree van de stad en oriëntatiepunt in de buurt.

Keuze

Het college wil in juli tot de keuze van één model komen. Vervolgens wordt dat model ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Daarna wordt het model stedenbouwkundig en architectonisch uitgewerkt.

Reacties

De complete versie van de 'ontwerpstudie ontwikkelingsmodellen Park Zandweerd' is te downloaden vanaf de gemeentelijke website. U kunt deze vinden op www.deventer.nl, klik op âstadhuisâ en vervolgens op âplannenâ. Het college is erg benieuwd naar reacties op deze vier ontwerpstudies. U kunt uw reactie e-mailen naar parkzandweerd@deventer.nl De reacties worden gebruikt bij de keuze van het ontwikkelingsmodel. De keuze en de argumenten van het college die tot de uiteindelijke keuze hebben geleid komen te zijner tijd op www.deventer.nl.

Publicatiedatum: 22-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 22 maart 2006