Gemeente Deventer

Week 12, 21 maart 2006

Aandachtspunt uit irritatie top-tien leidt tot nieuw beleid

Nieuw hondenpoepbeleid

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft besloten de raad een gewijzigd âhondenpoepbeleidâ aan te bieden. De gemeente start een voorlichtingscampagne. De hondenbezitters dienen vanaf 1 januari 2007 in het bezit te zijn van een opruimmiddel. Tevens wordt voorgesteld het aantal kleine losloopgebieden te verminderen.

De kern van het hondenpoepbeleid 2006 is dat elke hondenbezitter de hondenpoep moet opruimen en dat tijdens het uitlaten men verplicht is iets bij zich te dragen om de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Handhaving moet de hondenbezitters er toe bewegen de afvalbakken te gebruiken om het straatbeeld schoon te houden. Daartoe worden twee hondenwachters aangesteld. De nieuwe poepplattegrond 2006 die hoort bij het nieuwe hondenpoepbeleid laat de veranderingen ten aanzien van losloopgebieden zien. Het aantal, vaak kleine, losloopgebieden wordt teruggebracht, terwijl twee grote(re) losloopgebieden worden aangewezen. Dat zijn de gebieden waar de honden vrij mogen lopen en de uitwerpselen niet opgeruimd behoeven te worden.

Besluitvorming en inspraak

Het college van burgemeester en wethouders biedt het voorstel aan de gemeenteraad aan. Op 5 april maakt dit voorstel deel uit van de agenda van de politieke markt.

Na instemming door de raad volgen

* een inspraakperiode
Het voorstel voor het Hondenbeleid 2006 en de Poepplattegrond 2006 liggen in die periode ter inzage onder meer in het Gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadskantoor.

* definitieve besluitvorming door het college eind 2006
* definitieve invoering vanaf 1 januari 2007.

Gefaseerde uitvoering maatregelen Hondenbeleid 2006

Voor de uitvoering van het Hondenbeleid 2006 wordt de stad in vier gebieden opgedeeld die in de loop van 2007 achtereenvolgens worden aangepakt. De uitvoering volgt een vast stramien:
* voorzieningen op orde
Na inventarisatie en analyse van vervuilde routes in het gebied waar het beleid wordt ingevoerd plaatst de sector Gemeentewerken indien nodig extra afvalbakken

* voorlichting op maat

* verantwoordelijkheid nemen door hondenbezittersverbalisering bij ongewenst gedrag.

Publicatiedatum: 22-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 22 maart 2006