Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie in actie tegen diefstal buitenboordmotoren

Steenwijk, 22-03-2006 o Dieven van buitenboordmotoren zijn momenteel weer actief in de Kop van Overijssel. Elk seizoen is er sprake van diefstal van buitenboordmotoren. Zo werd in 2005 30 keer aangifte gedaan van diefstal van buitenboordmotoren. Deze motoren vertegenwoordigen vaak een aanzienlijke waarde en worden gestolen door buitenlandse criminele groepen, veelal uit landen van het voormalig Oostblok.

Samen met de burgers Gert Telman, teamchef van politieteam Steenwijkerland is ervan overtuigd dat burgers kunnen helpen bij het voorkomen van de diefstallen. Zowel door hun buitenboordmotoren beter tegen diefstal te beveiligen, als door alert te zijn op verdachte situaties. Tips om diefstal van een buitenboordmotor te voorkomen: Sla de buitenboordmotor in de winter op een veilige plek op, laat hem niet achter op de boot. Zorg verder voor goede sloten op de buitenboordmotor, dieven moeten dan in ieder geval flink meer moeite doen om een motor te stelen.

Registreer uw boot Door de Registratiekaart Pleziervaartuigen in te vullen, vergroot u de kans dat de politie iets terugvindt als er onverhoopt iets gestolen wordt. Het komt namelijk vaak voor dat iemand bij de politie aangifte doet maar dan niet voldoende informatie over het vaartuig of de motor kan verstrekken. Opsporing en eventueel terugbezorgen na een onvolledige aangifte is bijna uitgesloten. Vul daarom de Registratiekaart Pleziervaartuigen in, bewaar bij de kaart een foto van uw boot en lever hem in wanneer u bij de politie aangifte doet. Deze kaart is te downloaden op www.politie.nl/klpd. Bedenk ook dat het afmeren van de boot bij een verlaten oord een groter risico op diefstal met zich mee brengt. Houd hier rekening mee.

Bel 0900-8844 De politie surveilleert momenteel op de plaatsen waar de diefstallen het meeste voorkomen. Het afgelopen weekend leidde dit tot een aanhouding van een man uit Wit-Rusland. Helaas zijn de diefstallen hiermee niet opgehouden, er zijn meerdere personen aan het werk. Daarom roept de politie op om alert te zijn. Ziet u autos met buitenlandse kentekens verdacht in en rondom het watergebied rijden? Zwerven er mensen rondom en op campings en havens rond die er niet horen? Bel de politie, zij komen graag polshoogte nemen. Aangezien de motoren erg zwaar en groot zijn maken de daders gebruik van grotere autos en bestelbussen. Ook gebruiken zij karretjes en kruiwagens om de motoren van de boten naar hun auto te krijgen.

Schroom niet om de politie te bellen. Als u een verdachte situatie, een verdacht persoon of andere opvallende dingen tegenkomt, aarzel dan niet en bel meteen de politie op nummer 0900-8844. Uw telefoontje kan het ontbrekende stukje in de puzzel zijn.