Universiteit van Tilburg 22 maart 2006

Dubbeltentoonstelling op Universiteit van Tilburg over dementie

In het kader van het symposium Religieuze communicatie en symbolisch bewustzijn: De rol van de verbeelding binnen de geestelijke leiding aan ouderen is op werkdagen tot en met 28 april een tentoonstelling op de Universiteit van Tilburg te zien van de fotografen Theo Jennissen en Hapé Smeele. In hun indringende portretten staat dementie centraal.

De tentoonstelling en het symposium zijn georganiseerd door het Centrum voor Religieuze Communicatie van de UvT. Het symposium stelt zich ten doel het belang van verbeelding, symbool, gebed en muziek in de geestelijke verzorging van (dementerende) ouderen zowel theoretisch als praktisch aan de orde te stellen.

In Beelden van dementie van de Nijmeegse fotograaf Theo Jennissen zijn de portretten te zien van zijn moeder, die leed aan de ziekte van Alzheimer. De laatste drie jaar van haar leven heeft hij haar regelmatig gefotografeerd, vanaf haar opname in een verzorgingshuis tot aan haar dood. De foto's zijn aangrijpend, en tegelijk intiem en menselijk. Theo Jennissen zegt zelf: 'Voor haar bestonden geen vanzelfsprekende zekerheden over zichzelf en haar omgeving. Zij was steeds meer overgeleverd aan de grilligheid van ongrijpbare verbanden en verborgen verschijnselen van haar eigen bestaan. Zoekend in een labyrint van uiteenvallende betekenissen.'

Hapé Smeele uit Hilversum maakte vijf series documentaire portretten met als titel Met de moed van een ontdekkingsreiziger. Ze bestaan uit portretten van dementerende ouderen in Nederland en drie portretten van dementerende ouderen in het boeddhistische Ladakh (Noord-India). De foto's zoomen in op hoe dementerenden het leven zelf ervaren en ze geven een indringend beeld van het dagelijkse leven: liefdevol, pijnlijk, ontroerend. Uit de serie komt naar voren dat ieder mens anders omgaat met het dement worden en het onvermijdelijke sterven. Het cultuurverschil speelt hierbij een belangrijke rol. Deze fotodocumentaire is ook in boekvorm verschenen, onder dezelfde titel, bij uitgeverij Servire in Utrecht.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de zorgverzekeraar CZ.

Noot voor de pers
Nadere informatie bij drs. Sjaak Körver, coördinator van het Centrum voor Religieuze Communicatie (013 466 3223 of 466 2580, e-mail j.w.g.korver@uvt.nl). Voor meer informatie over het centrum: www.uvt.nl/theologie/crc

UvT Persbericht