Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 maart 2006


Sharon Dijksma wil meer vrouwen aan de slag


PvdA-kamerlid Sharon Dijksma pleit niet voor een boete voor hoogopgeleide vrouwen die er voor kiezen niet te werken. Dit wordt ten onrechte gesuggereerd in een persbericht van het opinieblad Forum van VNO NCW.


De PvdA-fractie heeft eerder voorstellen gedaan voor een nieuw systeem van studiefinanciering. Daarbij is het uitgangspunt een sociaal leenstelsel waarbij ex-studenten naar rato van het inkomen achteraf hun studiefinanciering in maximaal 25 jaar terugbetalen. Dat zou er toe kunnen leiden dat afgestudeerden die er voor kiezen niet te werken hun schuld niet hoeven terug te betalen. Als de partner in zo'n situatie wel genoeg verdient, moet de studieschuld toch worden afgelost.


Dijksma spreekt in het interview over de vraag hoe we in de toekomst meer vrouwen naar de arbeidsmarkt kunnen krijgen. Zij bepleit een drastische verbetering van het beleid om arbeid en zorg te kunnen combineren. Tegelijkertijd wil zij de discussie niet uit de weg gaan in het nadenken over prikkels die arbeidsparticipatie van vrouwen kunnen bevorderen. In dat kader is zij van mening dat er sprake van kapitaalvernietiging is wanneer hoogopgeleide vrouwen niet gaan werken.