Socialistische Partij

Toestand op Rotterdamse bajesboot is onacceptabel

22-03-2006 * Gisteren berichtte het televisieprogramma Nova over wantoestanden op één van de Rotterdamse bajesboten. Een journalist van het weekblad Vrij Nederland werkte twee weken under cover als bewaker op de boot en stelde vast dat de behandeling van de mensen die daar worden vastgehouden inhumaan is.

Jan de Wit Op de bajesboten zitten mensen vast die in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Dat betekent dat ze daar alleen zitten omdat ze illegaal zijn en Nederland moeten verlaten. Het gevangenisregime op de boten is extreem sober: mensen zitten 23 uur per dag met zijn vieren of zessen op een cel. Recreatiemogelijkheden zijn er nauwelijks. De regering heeft dit regime altijd verdedigd door te stellen dat mensen er toch maar kort zitten.

De journalist van Vrij Nederland merkte echter dat veel gedetineerden maanden en maanden op de boot worden vastgehouden. Daardoor lopen de spanningen onder de vreemdelingen op en deze leiden tot onderlinge mishandelingen en zelf verkrachting, aldus de journalist. Het personeel op de boot zou slecht opgeleid en ongemotiveerd zijn en zich niet of nauwelijks bekommeren om het welzijn van de gedetineerden die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Daarnaast is de brandveiligheid van de boot bepaald niet boven twijfel verheven. Volgens de journalist hebben bewakers bij een brand geen idee wat ze moeten doen.

De SP protesteert al sinds de ingebruikneming van de boten tegen deze vorm van vreemdelingenbewaring. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Wij hebben altijd gesteld dat je mensen die niks misdaan hebben, niet onder zulke omstandigheden mag opsluiten. Uit deze berichten blijkt dat het op de boten nog erger is dan we al dachten."

Ook de brandveiligheid is allang een punt van zorg voor de SP. De Wit: "Na de brand op Schiphol hebben wij meteen onze grote twijfels geuit over de veiligheid van de bajesboten. Keer op keer kregen we te horen dat echt alles in orde was. Daar geloof ik nu helemaal niets meer van."

Helemaal schandalig is volgens De Wit dat ook slachtoffers van de Schipholramp lange tijd zijn opgesloten op de bajesboot. "Daar hebben we debat na debat tegen geprotesteerd. Die boot is geen goede plek voor getraumatiseerde mensen. Met de kennis die we nu hebben is de beslissing van minister Verdonk om die mensen daar weken te laten zitten echt onverantwoordelijk geweest."

De SP wil tekst en uitleg van de minister over de toestand op de bajesboten. De Wit: "En we zullen niet snel tevreden zijn. Ik wil niet alleen betere brandveiligheid op de boten en een strikt gehanteerde maximumtermijn dat mensen daar mogen zitten, maar ook keiharde garanties over een goede omgang met de mensen daar en een sterk uitgebreid detentieregime, met meer vrijheid en activiteiten. Als dat op die boten niet kan, dan gaan ze maar dicht."