Ingezonden persbericht


22 maart 2006

Voor behoud van kwaliteit in het ambulancevervoer:

CNV Ambulance wil personele garanties in nieuwe wet ambulancevervoer

CNV Ambulance wil personele garanties in de nieuwe wet voor het ambulancevervoer. Arjan Huizinga, bestuurder CNV Ambulance: "Wij zijn niet tegen marktwerking in de sector. Maar dan wel onder twee voorwaarden: personele garanties en geen verlies van kwaliteit van de dienstverlening."

Zo leidt marktwerking automatisch tot kostenbeheersing. Huizinga: "En kostenbeheersing leidt tot verlies van kwaliteit van de dienstverlening. Dat mag niet gebeuren. Niet voor het personeel en niet voor de patiënt."

Huizinga wil, net zoals in de Wet Personenvervoer, in de nieuwe wet voor het ambulancevervoer een personele paragraaf, die het overgrote deel van het personeel werkzekerheid biedt bij wisselende concessies.

Zonder dit soort bepalingen is er grote onzekerheid voor het personeel of hun baan behouden blijft, zodra een andere ambulancevervoersmaatschappij de concessie overneemt (contract om in een gebied het vervoer te mogen verzorgen).
De personele paragraaf regelt dat de werknemers met het werk overgaan naar de nieuwe concessiehouder en hun arbeidsvoorwaarden in tact blijven. Ontbreekt de bescherming, dan verliezen de werknemers hun werk en is het niet zeker dat de nieuwe concessiehouder hen een baan aanbiedt, waarvan de arbeidsvoorwaarden ook nog eenzijdig kunnen worden opgelegd.

Huizinga: "Als mensen steeds in hun onzekerheid over hun baan en arbeidsvoorwaarden in de ambulancezorg moeten werken, komt dit de kwaliteit van de zorg niet ten goede. Zoiets volstrekt logisch zal toch ook in Den Haag begrepen moeten worden. Ik wil dan ook eenzelfde personele paragraaf in de nieuwe wet op het ambulancevervoer, zoals die er al is in de Wet Personenvervoer."

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de nieuwe wet voor het ambulancevervoer van minister Hoogervorst van VWS. Hij wil dat de ambulancebedrijven om de vier jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil meer bedrijfszekerheid voor de ambulancediensten. CNV Ambulance wil daarnaast ook baanzekerheid voor het personeel.

Voor nadere informatie
Arjan Huizinga, bestuurder CNV Ambulance: 06 - 5160 2032; Nancy Abelskamp, persvoorlichter: 06 - 22 39 29 64.


---- --