Gemeente Exaten


Basisscholen leudalgemeenten nemen natuurgebied in adoptie

Leerlingen van groep acht van de twaalf basisscholen in de gemeenten Heythuysen, Roggel en Neer en Haelen kunnen de komende jaren aan de slag met het herstel van een door de school geadopteerd natuurgebied. De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL is er de afgelopen maanden in geslaagd om voldoende lokale mensen en organisaties te vinden die de scholen willen begeleiden. De uitbreiding van dit natuureducatief project met vijf nieuwe scholen is mede mogelijk met steun van de Rabobank Leudal.

Vorige week donderdag beet basissschool De Heihorst uit Heibloem de spits af met een werkdag in hun eigen adoptiegebied. In de dagen hierna heeft IKL nog werkdagen ingepland voor de Roggelse basisscholen De Sjans en mr. Jan Muis, de Kwir (Neer) en de Leerlingst (Haelen).

Het natuurbeheer aan de adoptieprojecten in de Leudalgemeenten vindt plaats in het kader van het adoptieproject kleine landschapselementen van IKL. Leerlingen van bovenbouwgroepen van het basisonderwijs maken via het adoptieproject op speelse wijze kennis met natuur en landschap. Ze voeren tijdens een werkdag het onderhoud aan een poel of houtwal uit. Op deze wijze leren ze hoe ze samen kunnen werken bij de uitvoering van onderhoudswerk met handgereedschap. Maar bovenal doen ze onvergetelijke ervaringen op en ontwikkelen ze een band met hun omgeving. Alle adoptieprojecten liggen op korte afstand van de school. Bij het werven van plaatselijke vrijwilligers is samengewerkt met het Natuur en Milieu-centrum St. Elisabethshof in Haelen. Dit heeft geresulteerd in 12 nieuwe mensen die een rol in de begeleiding gaan spelen.

Daarnaast gaat het Waterschap Peel en Maasvallei ook drie scholen begeleiden bij de adoptieprojecten in het dal van de Roggelse en Haelense beek. Deze beken zijn enkele jaren geleden door het waterschap aangepakt in het kader van de vermindering van de wateroverlast en de verdrogingsproblemen. De nieuw meanderende beken hebben nu een veel natuurlijker karakter dat zich, door onderhoud op maat, goed ontwikkelt. De Roggelse beek vormt een belangrijke verbindingszone tussen de Midden-Limburgse Peelrestanten en het Leudal. Twee andere nieuwe scholen werken aan poelen van Staatsbosbeheer.

IKL heeft bij de begeleiding van de werkdagen nadrukkelijk de samenwerking gezocht van terreineigenaren als het Waterschap, gemeenten en Staatsbosbeheer en betrokken mensen uit de eigen omgeving.