Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Reactie CCV op onderzoek slagsleutel

Titel
Reactie CCV op onderzoek slagsleutel

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft kennis genomen van het onderzoek door de Consumentenbond naar de slagsleutelmethode. Deze methode zou eenvoudig toepasbaar zijn op cilindersloten. Hiermee zou kunnen worden ingebroken zonder dat er sporen van inbraak zichtbaar zijn. De Consumentenbond beveelt het CCV aan om de toepassing van cilindertypes die niet slagsleutelveilig zijn uit het Politiekeurmerk Veilig Wonen te halen. Daarnaast zou bij nieuwbouwprojecten die onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen worden gebouwd slagsleutelvrije cilinders moeten worden gebruikt.

Het CCV is verheugd dat de slagsleutelmethode is onderzocht. Als beheerder van het Politiekeurmerk Veilig Wonen is het CCV verantwoordelijk voor de kwaliteit van het keurmerk. De uitvoering gebeurt door certificatie-instellingen die hiervoor een licentie van het CCV hebben en door bedrijven die door deze
certificatie-instellingen zijn erkend. Gemeenten nemen een steeds grotere rol in de toepassing van het keurmerk. Omwille van objectiviteit zijn het beheer en de uitvoering van elkaar gescheiden.

Op basis van ervaringen van de politie (modus operandi cijfers) meent het CCV evenals de Consumentenbond dat er geen reden is voor paniek. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt een afname van het aantal geregistreerde diefstallen uit woonhuizen. In 2004 waren dit er 97.000, dit is een daling van 7,3% ten opzichte van 2003. De meeste inbraken in Nederland worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. De methode van de slagsleutel komt weinig voor: in 0,07 % van de geregistreerde inbraken is de slagsleutel mogelijk gebruikt. Daarnaast is het voor gelegenheidsinbrekers lastig om aan geschikte slagsleutels te komen: uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de kwaliteit van slagsleutel die via internet worden aangeboden 'nogal tegenvalt'. Mocht de slagsleutelmethode vaker door gelegenheidsinbrekers worden gebruikt en zou dit leiden tot een significante toename in inbraken, dan kan dit een extra reden zijn voor aanpassing van de eisen van het keurmerk.

Het politiekeurmerk is een dynamisch keurmerk, dat wil zeggen dat de eisen van het keurmerk voortdurend worden aangepast aan de praktijk. Aanpassingen komen tot stand door een onafhankelijke technische commissie met vertegenwoordigers uit politie, de branche, verzekeraars en de overheid. Deze adviseert het centraal college van deskundigen dat op zijn beurt een besluit neemt. Het CCV heeft de technische commissie gevraagd het onderzoek te beoordelen, tezamen met andere onderzoeken en politiecijfers, en advies uit te brengen over noodzakelijke maatregelen. De notie van de Consumentenbond over nieuwbouwprojecten is hierbij opgenomen. Het CCV verwacht de besluitvorming tegen de zomer.

De woningen met het certificaat het Politiekeurmerk Veilig Wonen die met een cilinderslot zijn uitgerust die volgens het onderzoek niet slagsleutelveilig zouden zijn, houden het certificaat voor de geldende periode van vijf jaar. Wordt er toch ingebroken, dan wordt er volgens de nu geldende regels uitgekeerd.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaat uit eisen voor maatregelen om de sociale veiligheid rond een woning, wooncomplex of woonomgeving te verbeteren. De maatregelen aan een woning hebben tot doel woninginbraak onaantrekkelijk te maken, met name door te zorgen dat inbraak veel tijd kost en niet buiten sociaal toezicht kan plaatsvinden. Naast technische vereisten als sloten, speelt ook het goed gebruik van de voorzieningen een rol. Voor bewoners heeft het CCV het advies de maatregelen die worden gegeven bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen op te volgen. Het keurmerk vermindert de kans op inbraak, maar biedt geen garantie op het voorkomen ervan. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gecommuniceerd aan gecertificeerde bedrijven die bewoners kunnen helpen met specifieke vragen.

Reactie Verbond van Verzekeraars:

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet in alle gevallen zo dat verzekeraars bij diefstal uit de woning alleen maar uitkeren als er sporen van braak is. Als iemand slachtoffer is geworden van diefstal uit zijn woning en daarvoor een beroep doet op zijn verzekering, dient hij aannemelijk te maken dat de diefstal ook heeft plaatsgevonden. Braaksporen zijn daarvan vaak het duidelijkste bewijs, maar het kan ook op een andere manier. In sommige gevallen zijn braaksporen wel verplicht, zoals bijvoorbeeld in studentenwoningen, woningen boven winkels en bepaalde risicogebieden.