Socialistische Partij

Kamer kan tv-reclame voor `goedkoop lenen' verbieden

22-03-2006 * CDA en PvdA steunden tijdens het laatste verkiezingsdebat van TweeVandaag de oproep van Jan Marijnissen om reclame voor consumptief lenen te verbieden. Volgens de SP-voorman is de leenindustrie medeverantwoordelijk voor het enorme aantal mensen met problematische schulden en Verhagen en Bos erkenden dat. Deze week zal de SP het voorstel om de stortvloed aan leenreclame aan te pakken voorleggen aan de Kamer en staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken). Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Het promoten van schulden maken is net zo onverstandig als het promoten van tabak en alcohol, voor leenreclame moeten net zulke beperkingen worden ingevoerd als voor tabaksreclame."

Jan de Wit Meer dan 250.000 Nederlanders hebben problematische schulden. Het kabinet vindt dat vooral de verantwoordelijkheid van de schuldenaar zelf, maar de SP vindt die analyse veel te gemakzuchtig. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Er is bij veel mensen sprake van een problematisch laag inkomen en ook door onverwachte gebeurtenissen als ontslag en scheiding voelen mensen zich genoodzaakt leningen af te sluiten. Maar mensen worden ook continu verleid `goedkoop' te lenen, bij elke voedselbank en daklozenopvang krijg ik te horen dat dit velen over de drempel helpt. Er worden wekelijks honderden tv-spotjes uitgezonden met de boodschap dat lenen en aflossen geen enkel probleem geeft en dat je eigenlijk dom bent als je niet leent. De genoemde percentages hebben niets met de werkelijke kosten te maken en over risico's wordt gezwegen. Ik wil dat reclame voor lenen op een zelfde manier als tabaksreclame fors aan banden wordt gelegd."

Fractievoorzitters Verhagen van het CDA en Bos van de PvdA schaarden zich tijdens de verkiezingscampagne achter de oproep van de SP. Verhagen beaamde in debat tegenover Marijnissen dat de reclames moesten worden aangepakt: "Die mogen wat mij betreft verboden worden." De SP biedt de partijen donderdag in de Kamer de gelegenheid zich te scharen achter het SP-voorstel aan het kabinet om hier werk van te maken.