Unicef



Haïti voor kinderen het slechtste land op het westelijk halfrond 22 maart 2006, New York - Op het westelijk halfrond is Haïti voor kinderen het slechtste land om in geboren te worden. Unicef meldt in het rapport 'Child Alert: Haïti' dat zij hier meer dan in andere landen het risico lopen vroeg te sterven. Maar liefst een op de acht kinderen overlijdt voor het vijfde jaar.

Op Haïti zijn de voorzieningen uiterst karig. Er is niet genoeg schoon water, voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Kinderen worden in hun ontwikkeling ernstig belemmerd door armoede en geweld. Alleen al in de hoofdstad Port-au-Prince leven ongeveer 2000 kinderen op straat. Veel van deze kinderen zijn wees geworden omdat hun ouders aan de gevolgen van aids zijn overleden. Anderen zijn het geweld thuis ontvlucht. Ze prostitueren zich, bedelen om eten of sluiten zich aan bij gewapende bendes om te overleven. Unicef-medewerker Njanja Sassu: "Kinderen worden gedwongen om lid te worden van gewapende groeperingen, of ze sluiten zich erbij aan omdat ze niet meer op hun familie kunnen rekenen."

School is te duur
Slechts de helft van alle kinderen op Haïti gaat naar school en het aantal afhakers wordt steeds groter. Vooral meisjes stoppen er voortijdig mee. Onderwijs biedt bescherming tegen geweld, misbruik en uitbuiting, doordat kinderen dankzij hun opgedane kennis zich aan hun gewelddadige omgeving en hun armoede kunnen ontworstelen. Daarom geeft Unicef prioriteit aan de terugkeer van 'drop outs' naar school. Helaas kunnen de meeste families geen schoolgeld betalen.

Beloftes van Preval
Het Unicef-rapport komt op voor de 3,8 miljoen kinderen die op Haïti wonen en roept de regering op in actie te komen. Volgens het rapport vormt het geweld een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van Haïti. Als kinderen in een onbeschermde omgeving leven, zijn ze eerder vatbaar voor ziektes en ondervoeding. Ze komen in een neerwaartse spiraal terecht, waardoor er heel wat potentie verloren gaat.

Het rapport verschijnt aan de vooravond van de ambtstermijn van de in februari gekozen nieuwe president van Haiti, René Preval. Unicef verwelkomt Preval's belofte dat hij de 'Political Agenda for Children' zal gaan uitvoeren. Het belang van kinderen zal volgens Preval bovenaan Haïti's politieke agenda worden gezet. "Kinderen moeten van de straat af. We moeten hen hun wapens afnemen en ze in plaats daarvan pennen en boeken geven," zegt de kersverse president.

Meer over Haïti op de website van Unicef Internationaal