Gemeente Amsterdam

PvdA-kiezers verdeeld over meest wenselijke coalitie

22 maart 2006
---
O+S Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 zijn alleen PvdA en GROENLINKS in gesprek over een nieuwe coalitie. Nadat eerst de SP was afgevallen als mogelijke coalitiepartner, doet nu ook de VVD niet meer mee. Twee weken na de verkiezingen legde O+S aan ruim 300 Amsterdammers de drie meest kansrijke coalities voor met de vraag voor welke zij een voorkeur hebben: een college van PvdA en GROENLINKS, een college van PvdA en VVD of een college van PvdA, GROENLINKS en VVD.

Eerste vergadering nieuwe gemeenteraad (17 Kb) Amsterdammers verdeeld over gewenste coalitie

De meeste Amsterdammers hebben een voorkeur voor een coalitie van PvdA, GROENLINKS en VVD (32%) of voor een coalitie van PvdA en GROENLINKS (30%). De derde mogelijkheid, een college van PvdA en VVD, is minder populair: 19% geeft hier de voorkeur aan. Veertien procent van de kiezers wenst geen van de drie voorgelegde coalities en 5% weet het niet.

PvdA-kiezers verdeeld over gewenste coalitie

Van de kiezers van de PvdA, die als grootste partij het voortouw heeft in de besprekingen, heeft 42% een voorkeur voor een coalitie van PvdA, GROENLINKS en VVD, terwijl 40% liever een coalitie ziet met alleen GroenLinks. Slechts 11% heeft een voorkeur voor een coalitie van PvdA met alleen de VVD. Voor 42% van de PvdA-kiezers is een coalitie met alleen de VVD het minst acceptabel, terwijl voor 30% een coalitie met alleen GROENLINKS het minst acceptabel is. Ook voor PvdA-kiezers geldt dat tegen een coalitie met PvdA, VVD én GROENLINKS de minste weerstand bestaat: slechts 14% vindt dit de minst gewenste combinatie.

coalitie (3 Kb)

Voorkeur voor coalities onveranderd

Ook voor de verkiezingen heeft O+S de voorkeur van de Amsterdamse kiezers gepeild. De voorkeur van de grootste groep ging toen uit naar een linkse coalitie: 35%. Met het afvallen van de SP in de onderhandelingen, is de steun voor een linkse coalitie iets afgenomen, maar is met 30% nog steeds groot. Het aandeel van kiezers dat voor de verkiezingen een brede afspiegeling óf een coalitie van PvdA, VVD en een derde partij wenste is precies gelijk aan het percentage dat na de verkiezingen een college van PvdA, VVD en GROENLINKS wenst, namelijk 32%. Overigens geldt dat de voorkeur van Amsterdammers is gepeild zonder informatie over de inhoud van een akkoord en de personen die dat gaan vormgeven. Deze factoren kunnen het uiteindelijke oordeel beïnvloeden.