Dienstenbond CNV

Principe akkoord Sociaal Plan Laurus
22-03-2006

CNV Dienstenbond heeft vorige week donderdagavond een principe akkoord bereikt met uw werkgever over het nieuwe sociaal plan Laurus totaal (SPTL). Hieronder vindt u de belangrijkste punten. Wij denken dat zowel de jongere als oudere werknemers prima uit de voeten kunnen met dit akkoord. Het is aan u om zich hierover uit te spreken.

Zoals bekend zijn wij al enige tijd bezig om een hernieuwd sociaal plan af te spreken met uw werkgever. Dit heeft alles te maken met de roerige tijden waarin Laurus zich momenteel bevindt. Om de gevolgen van mogelijke reorganisaties en overdracht van onderdelen naar (een) andere organisatie(s) zo goed mogelijk op te vangen is straks het sociaal plan van toepassing. Het sociaal plan wordt als CAO aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken zodat eventuele kopers het plan ook dienen uit te voeren.

Looptijd:

1 februari 2006 tot 1 januari 2008

Ontslagselectiecriterium:
Het last in, first out (lifo) principe geldt tot 2007. Eind 2006 zal besproken worden hoe hiermee om te gaan in 2007 omdat de wetgeving hieromtrent veranderd.

Entiteiten (groepen):
Voor de bepaling van passende functies, uitwisselbare functies danwel boventalligheid wordt uitgegaan van de volgende zelfstandige entiteiten: Edah overhead, Konmar overhead, Super de Boer overhead, Back Office/ Shared Services, winkels per locatie en distributiecentra per locatie.

Reizen met eigen vervoer:
Ook de eerste 10 kilometer (enkele reis) van de meer gereden kilometers dan voorheen zullen voortaan vergoed worden.

Beloning nieuwe functie:
De arbeidsvoorwaarden van de medewerker zullen worden aangepast naar de voor de nieuwe functie van toepassing zijnde voorwaarden.

Medewerkers tot 45 jaar:
Indien het maximum van de loonschaal van de nieuwe functie lager is dan het oude feitelijke salaris zal het verschil tussen het oude feitelijke salaris en het maximum niveau van de loonschaal van de nieuwe functie als volgt worden gecompenseerd

Dienstjaren Aanvulling in bedrag ineens

0 tot en met 10 10 periodes bruto
11 tot en met 14 16 periodes bruto
15 tot en met 19 22 periodes bruto
20 en meer 26 periodes bruto

Voor medewerkers vanaf 45 jaar geldt de bestaande afspraak.

Boventallig:
Laurus stelt aan de boventallige medewerker een vergoeding ter beschikking volgens onderstaande staffel. Voor het bepalen van de leeftijd geldt het moment van datum uitdiensttreding:

Leeftijd Kantonrechterformule met factor 1

Tot 45 jaar 75%
45 tot en met 49 jaar 85%
50 jaar en ouder 100%

Outplacement:
Voor maximaal 1 jaar kan de medewerker gebruik maken van externe bemiddeling voor het vinden van een andere baan. De werkgever stelt hiervoor maximaal 3.500,- ter beschikking.

Doorwerken na boventallig verklaring:
De medewerker die boventallig is en desgevraagd bereid is om na datum boventalligverklaring door te werken ontvangt een vergoeding van 25% van het brutoloon over de doorgewerkte periode. Werkgever bepaalt de duur van de periode.

Ouderenregeling:
Medewerker die geboren is voor 01-01-1950, die boventallig verklaard is op de leeftijd van 58 jaar blijft in dienst van de werkgever tot aan pensioendatum 62 jaar.

Ziektekosten:
Deelnemers aan de collectieve zorgverzekering kunnen na beëindiging van de arbeids- overeenkomst aan deze verzekering blijven deelnemen maximaal tot 01-01-2008.

Heeft u belangstelling voor de complete tekst van het sociaal plan dan kunt u contact opnemen met het secretariaat Handel, Carolien Langendijk, 023-5670615.

Via e-mail kunt u aangeven wat u van het plan vindt. Wij leggen het met een positief advies aan u voor. Ten opzichte van het bestaande plan zijn er behoorlijke verbeteringen zichtbaar. Wilt u het voor 4 april terugsturen? Mocht u nog opmerkingen en/of vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurders Fedde Monsma en Marten Jukema, (e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of 023-5651052).