ABN AMRO

Amsterdam, 22 maart 2006

Economen ABN AMRO: wereldeconomie gebaat bij Italië als wereldkampioen voetbal

De wereldeconomie profiteert het meest van een Italiaanse overwinning op het Wereldkampioenschap voetbal in juni. Dat schrijven economen van ABN AMRO in 'Soccernomics 2006' dat voor de derde keer ter lering, maar ook zeker ter vermaak is opgesteld. Met het WK in Duitsland voor de deur heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO net als bij eerdere voetbaltoernooien gekeken welk land economisch gezien het beste kan winnen. Dit keer is dat Italië.

Hoewel de directe effecten op de economie - denk aan extra consumptie in de horeca - klein zijn, kunnen goede prestaties op het veld indirect wel degelijk een economie stimuleren. In het verleden is gebleken dat landen die wereldkampioen werden gemiddeld een 0,7% hogere economische groei kenden. Ook was bij de laatste drie WK's de relatieve performance van de winnend finalist op de beurs een stuk beter dan die van de verliezer. Gemiddeld was er in absolute termen een positief rendement bij de wereldkampioen en een negatief rendement bij de nummer twee (+10%
om -25%).

Charles Kalshoven van het Economisch Bureau van ABN AMRO: 'De Italiaanse economie is een langzame groeier met een inflexibele arbeidsmarkt en een verslechterde concurrentiepositie. Italiaanse winst in de WK-finale zal consumenten en producenten het nodige vertrouwen geven, met hogere bestedingen als gevolg. Ook kan het 'Italiaanse product' in het buitenland profiteren. De economische groei kan daardoor stijgen en dat biedt tevens ruimte voor economische hervormingsmaatregelen van de nieuwe regering'.

De economen van ABN AMRO beginnen hun redenering bij onevenwichtigheden in de wereldeconomie, waaronder vooral het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten. Extra groei in Europa helpt de onvermijdelijke correctie geleidelijk te laten verlopen. Om dit te bereiken, moet een groot Europees land winnen dat ook een conjuncturele opleving kan gebruiken. De 'economische finale' in Soccernomics gaat daarom uiteindelijk tussen Duitsland en Italië, waarbij Italië er met de winst vandoor gaat.

Perscontacten: 020-6288900

Download the report Download Soccernomics 2006

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Telefoon: 020 628 89 00
Buiten kantoortijden:
020 629 80 00
Fax: 020 629 54 86


Copyright © 1998-2006 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.