Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 maart 2006

Alkmaar pleit voor Business Improvement Districts

Bedrijfsleven en gemeente willen wetswijziging voor meer investeringen

Alkmaar wil samen met vijf andere Nederlandse steden, namelijk Den Haag, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Wageningen, starten met Business Improvement Districts (BIDs). Met BIDs kan een impuls worden gegeven aan de aantrekkingskracht en veiligheid van binnensteden, winkelgebieden en bedrijventerreinen, met een verplichte financiële bijdrage van het bedrijfsleven. Echter, binnen de huidige wetgeving is een BID niet mogelijk. Daarom verzoeken de steden, ondersteund door het Platform Binnenstadsmanagement, staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken om namens het kabinet nog binnen de huidige kabinetsperiode de vereiste wettelijke maatregelen te nemen om BID-pilots bij hen mogelijk te maken.

Business Improvement Districts
Met behulp van BIDs kunnen goede resultaten worden bereikt op het gebied van schoon, heel, veilig, beperking van leegstand, promotie en vele andere activiteiten. Ook kunnen BIDs leiden tot kostenvermindering (gezamenlijke inkoop diensten), omzetstijging (meer bezoekers) en waardestijging van het onroerend goed (minder leegstand en hogere omzet). In het buitenland (o.a. Verenigde Staten, Canada, Engeland) zijn goede ervaringen opgedaan met BIDs. Ook in Nederland is er behoefte aan een gebiedsgebonden heffing naar voorbeeld van deze BIDs. Het gaat hier nadrukkelijk niet om een nieuwe belastingmaatregel, maar het bieden van een mogelijkheid aan het bedrijfsleven om zelf te investeren in hun gebied, waarbij de overheid faciliterend optreedt. Bij een meerderheid van stemmen kan een BID gebiedsgericht worden ingezet voor een binnenstad, winkelstraat of bedrijventerrein. De ondernemers betalen allen mee en bepalen zelf waar de gelden aan worden besteed. Het is dus bij uitstek een instrument voor en door ondernemers.

Investeren in het centrum van Alkmaar
In Alkmaar bestaat bij ondernemersverenigingen in het stadscentrum veel interesse voor een dergelijke aanpak. De ondernemersverenigingen en het gemeentebestuur werken toe naar een convenant om het economisch klimaat van het centrum van Alkmaar te versterken. Het is de bedoeling dat alle partijen - Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar (WBA), Vereniging van Eigenaren Binnenstad Alkmaar (VVE), Horeca Belangengroep Alkmaar (HBA), Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad en Ondernemersvereniging d'Oude Stad, Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en het gemeentebestuur - daaraan financieel bijdragen. Het zou evenwichtiger en effectiever zijn als alle belanghebbende ondernemers hieraan een bijdrage leveren.

Oproep aan het kabinet
Op 20 maart heeft een delegatie van de ondernemersverenigingen en wethouder Godijn de intentieverklaring "Verzoek om het houden van een pilotproject BIDs" overhandigd aan een vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken en leden van de Tweede Kamer. Dit is gebeurd tijdens een druk bezocht congres over BIDs in Rotterdam. Bij dit congres is ook het onderzoeksrapport 'Business Improvement District; ondernemersinitiatief beloond' gepresenteerd. In dit rapport wordt tevens gepleit voor de introductie van BIDs in Nederland. Een panel, waarvan burgemeester Van Rossen deel heeft uitgemaakt, heeft een reactie op dit rapport gegeven. Het Platform Binnenstadsmanagement verwacht nog binnen de huidige kabinetsperiode concrete voorstellen en wettelijke maatregelen van staatssecretaris Van Gennip, zodat de betrokken steden op korte termijn kunnen starten met de BID-pilots.

Voor meer informatie over de pilot en de intentieverklaringen in Alkmaar: Andre Bakker (afd. Communicatie) 072 548 89 91 Voor meer informatie over het BID-congres dat op 20 maart is gehouden en het onderzoeksrapport 'Business Improvement District; ondernemersinitiatief beloond': www.bidrotterdam.nl

Het Platform Binnenstadsmanagement is een netwerk van steden in Nederland en Vlaanderen, gericht op het bevorderen van het centrummanagement of binnenstadsmanagement en het uitwisselen van informatie en ervaringen tussen de aangesloten steden. Het Platform Binnenstadsmanagement bestaat sinds 1995. In 2001 is het Platform Binnenstadsmanagement ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Momenteel zijn 54 steden aangesloten, waaronder vrijwel alle (middel)grote Nederlandse steden. Voor meer informatie zie www.binnenstadsmanagement.org.

Voor meer informatie over BIDs en het Platform Binnenstadsmanagement kunt u contact opnemen met: Martijn van Dam, secretaris Platform Binnenstadsmanagement, 06 - 150 725 78


-----------------------

---- --