SP Noord-Holland


Bureau Jeugdzorg: wel cliënten erbij, geen extra geld

22-03-2006 o Er is landelijk besloten het cliëntenbestand van Bureau Jeugdzorg (BJZ) flink uit te breiden: vanaf 2007 worden ook de gehandicapte cliënten naar BJZ gestuurd. Zo krijg BJZ in een klap 4000 nieuwe cliënten er bij, met de daarbij behorende middelen. Een groot deel van het budget voor gehandicapten zal worden verdeeld over de 15 BJZ's. Het is echter maar de vraag of die die extra middelen ook in zullen zetten voor gehandicapten, want voor andere dingen is het geld hard nodig.

Vlak na de eeuwwisseling is Bureau Jeugdzorg (BJZ) ingevoerd. Het zogenaamde een loketsysteem. Men wilde af van al die verschillende deuren waar je met je kind als dat nodig was, kon aankloppen. Een loket is inderdaad beter dan 100 verschillende loketten. Tot nu toe heeft het BJZ niet het soelaas geboden wat men ervan verwachtte. De wachtlijsten zijn alleen maar gegroeid.

De William Schrikker Groep, een instelling voor gehandicapte cliënten, heeft de noodklok geslagen. Volgens hen zal de gehandicapte de dupe worden. Immers het geld dat vroeger alleen aan gehandicapte jongeren kon worden besteed zal nu worden ingezet om de enorme nog altijd groeiende wachtlijsten van BJZ weg te werken.

De SP denkt dat de William Schrikker Groep gelijk heeft en dat deze maatregel eigenlijk een verkapte bezuiniging behelst. Een bezuiniging over de rug van de gehandicapte heen. De fractie wil weten hoe het zit en heeft schriftelijke vragen gesteld.